Turska više dokaza o Gulenu, nego je SAD imao o Osami bin Ladenu

bekir-bozdag

Turska ima hiljadu puta više dokaza da iza pokušaja puča stoji Fetullah Gulen, nego što su Sjedinjene Američke Države imale dokaza za Osamu bin Ladena, izjavio je danas u Istanbulu, ministar pravde Republike Turske Bekir Bozdag, javlja Anadolu Agency (AA).

Bozdag je govorio na sastanku koji je održan u okviru 62. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a, čije je domaćin Istanbul, a tom prilikom se osvrnuo i na borbu protiv terorizma.

Naglasio je kako postoji dovoljan broj dokaza koji ukazuju da iza pokušaja državnog udara 15. jula, u njegovoj zemlji, stoji vođa terorističke organizcije FETO Fetullah Gulen.

“Kada je napadnut Svjetski trogvački centar (WTC), SAD je odgovonim za to smatrao Osamu bin Ladena. Mi danas imamo hiljadu puta više dokaza da iza pokušaja puča stoji Gulen, nego što je tada SAD imao dokaza za Osamu bin Ladena”, kazao je Bozdag.

Rekao je kako je jedan dio dokaza već poslan SAD-u u sklopu procesa oko izručenja Fetullaha Gulena Turskoj, kao i da se radi na prikupljanju ostatka dokaza.

“U to (da Gulen stoji iza pokušaja puča) nema nikakva sumnje. Izađite na ulicu u Turskoj i upitajte bilo koga ‘ko stoji iza pokušaja državnog udara’, bez obzira kojoj on stranci pripada, svako će vam jasno odogovoriti”, naglasio je Bozdag.

– Neefikasnost na polju globalne saradnje u borbi protiv terorizma-

Ukazao je na činjenicu da borba protiv terorizma predstavlja globalni problem, kao i na važnost saradnje, bilo da se radi o zemljama unutar ili van NATO-a.

“Ako uspijemo ostvariti tu saradnju, smatram da možemo isto tako uspjeti uništiti terorističke organizacije ISIS, PKK, FETO, PYD, YPG, ali i svaku drugu koja djeluje u bilo kojoj zemlji. Ako terorizam danas oduzima živote ljudi, onda tome svakako doprinosi nepotpuna i neefikasna saradjna na globalnom planu”, zaključio je ministar pravde Republike Turske Bekir Bozdag.