Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska vojska blizu osvajnja al-Baba, uporišta Islamske države u Siriji

Sirija – Jarablus

Turska vojska saopćila je u petak da je blizu osvajanja sjevernog sirijskog grada al-Baba od Islamske države, pobjede koja bi produbila turski uticaj u regiji u kojoj je stvorila de facto tampon zonu.

Al-Bab, uporište Islamske države tridesetak kilometara od granice, ključna je meta ofanzive koju je pokrenula Turska u augustu prošle godine kako bi istisnula džihadiste daleko od granice i spriječila bi pomake kurdske milicije protiv koje se također bori.

Turska vjeruje da je niz bombaških i napada vatrenim oružjem Islamske države, uključujući masovnu pucnjavu u noćnom klubu u Istanbulu, planiran iz al-Baba i Raqqe, drugog uporišta džihadista u sjevernoj Siriji.

– Operacija na preuzimanju pune kontrole nad regijom al-Bab primiče se kraju a otpor terorističke grupe Daesh uglavnom je slomljen – navodi turska vojska u saopćenju, koristeći arapski akronim za Islamsku državu.

Objava dolazi u vrijeme kada marinski general i načelnik Združenog štaba Američke vojske Joseph Dunford u petak treba obići zrakoplovnu bazu Incirlik u južnoj Turskoj, koju koristi koalicija pod američkim vodstvom u borbi protiv Islamske države.

Turska je dio koalicije ali su njeni odnosi s NATO saveznikom Washingtonom zategnuti zbog američke podrške kurdskoj miliciji YPG u borbi protiv Islamske države.

Turska smatra YPG neprijateljskom snagom i produženom rukom PKK, kurdske militantne grupe koja vodi oružanu pobunu protiv turske države duže od tri decenije.

Predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je da bi naredna meta turske ofanzive trebala biti Raqqa, de facto prijestonica Islamske države, koja je djelimično izmještena iz svog iračkog uporišta u Mosulu.

Sirijske demokratske snage, alijansa kojom dominira YPG, u središtu su višefazne operacije okruživanja Raqqe, uz podršku zračnih udara i specijalnih kopnenih snaga koalicije pod američkim vodstvom.

Turska želi da se operacija nastavi s arapskim snagama iz lokalne regije, a ne s YPG, prenosi Reuters.