Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska zatražila od ambasadora Izraela da napusti Ankaru

erdogan_govor

Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je danas ambasadora Izraela u Ankari Eitana Naeha i uručilo mu protestnu notu zbog izraelskog masakra nad palestinskim demonstrantima u Gazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelskom ambasadoru je u Ministarsvu vanjskih psolova Turske poručeno da je “najbolje da privremeno napusti Anakaru i vrati se u svoju zemlju”.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) Ali Erbas oštro je kritikovao međunarodnu zajednicu zbog nijemog promatranja izraelskog ubijanja Palestinaca u Gazi i upitao međunarodnu javnost, lidere i nevladine organizacije kako je moguće da šute na ubijanje nevinih ljudi, a cijeli svijet dižu na noge kako bi spasili delfina nasukanog na obali, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zar nisu ljudi ubijeni u Palestini? Gdje ste čelnici zemalja različitih vjera? Gdje ste zaštitnici ljudskih prava koji svijet dižete na noge kada se delfin nasuče na obalu, kada će se čuti vaš glas?”, upitao je Erbas.

Hiljade Palestinaca okupile su se jučer na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji će biti nastavljeni i danas, a tom prilikom ubijeno je najmanje 60 Palestinaca.

U osudama koje stižu iz svijeta, između ostalog, navedeno je da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu masovnog progona tog naroda, poznatog kao Nakba.