Globus

Pismo ministra

Turska zatvara granice za putnike iz devet evropskih zemalja

13/03/2020

Pismo je upućeno svim uredima guvernera, policijskim upravama, žandarmeriji, Direkciji za upravljanje migracijama i jedinicama za graničnu kontrolu

Od sutra će Turska zatvoriti svoje granice za putnike iz devet evropskih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Turska će svoje granice od 8 sati ujutro po lokalnom vremenu zatvoriti za putnike iz Njemačke, Španije, Francuske, Austrije, Norveške, Danske, Švedske, Belgije i Holandije, navodi se u cirkularnom pismu s potpisom ministra unutrašnjih poslova Suleymana Soylua.

U pismu se navodi kako su privremeno obustavljena i putovanja iz Turske u ove zemlje, a u okviru mjera na sprečavanju širenja zaraze koronavirusa.

Pismo je upućeno svim uredima guvernera, policijskim upravama, žandarmeriji, Direkciji za upravljanje migracijama i jedinicama za graničnu kontrolu.

Rečeno je kako se zaraza brzo širi u pojedinim evropskim zemljama, uključujući Italiju i da odnosi veliki broj života zbog čega je, u skladu s preporukama Ministarstva zdravstva i Naučnog vijeća, donesen niz mjera koje se odnose na Njemačku, Španiju, Francusku, Austriju, Norvešku, Dansku, Švedsku, Belgiju i Holandiju.

Državljani ovih devet zemalja i državljani trećih zemalja koji su u njima boravili u posljednjih 14 dana, sutra od osam sati neće moći ući u Tursku. Istovremeno, državljanima navedenih zemalja neće biti ograničeno napuštanje Turske.

U pismu se navodi i kako su privremeno obustavljena putovanja državljana Republike Turske u pomenute zemlje, a kao što je to ranije bio slučaj s Kinom, Iranom, Irakom, Južnom Korejom i Italijom, skladno pravilima i procedurama Ministarstva zdravstva bit će podvrgnuti pregledu, kontroli i nadzoru u trajanju od 14 dana te eventualno karantinu.

Rečeno je i kako svi nadležni predstavnici nižih organa vlasti ubrzano trebaju planirati aktivnosti u vezi s mjerama, provesti i ne dopustiti bilo kakvo odstupanje i kašnjenje u vezi s primjenom odluke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.