žestok odgovor

Turski dronovi spržili su i ruski Pancir-S1 iako mu je radar bio aktivan

New Project (72)

Clash Report je uz snimku također naveo da tragovi termalne kamere na sistemu Pancir upućuju na to da je ovaj sistem bio aktivan i da se pripremao napasti turski avion

Dok Turska šalje migrante na evropsku granicu, u Siriji vodi žestoke borbe sa sirijskom vojskom, u odgovoru na sirijski ili ruski zračni napad u kojem su u sirijskoj pokrajini Idlib ubijena 33 turska vojnika 27. februara.

A sad se na društvenim mrežama pojavila i snimka uništavanja sirijskog protuzračnog sistema ruske proizvodnje, moćnog Pancir-S1.

Twitter stranica Clash Report, koja izvještava o ratnim sukobima, objavila je snimku napada za koju tvrdi da se dogodio u noći na 3. mart, u blizini strateškog grada Sarakiba, koji je sirijska vojska ove sedmice zauzela drugi put, nakon što su pobunjenici uz tursku zračnu i topničku podršku bili povratili kontrolu nad njim.

Clash Report je uz snimku također naveo da tragovi termalne kamere na sistemu Pancir upućuju na to da je ovaj sistem bio aktivan i da se pripremao napasti turski avion. Međutim, turski dron ga je uništio prvi – a iako mu je radar bio aktivan, izgleda da Pancir nije detektirao i presreo projektil prije nego je uništen.

Turske snage nanijele su posljednjih dana sirijskoj vojsci štetu praktički neviđenu od početka devet godina dugog rata, barem u tako kratkom roku. Tako je tursko ministarstvo odbrane objavilo da je od početka protuofanzive uništilo 6 sirijskih sistema protuzračne obrane, više od 100 tenkova i dva sirijska aviona, te ubila ili ranila preko dvije hiljade sirijskih vojnika. Na snimci koju je objavio izraelski Haaretz na kojoj se vidi uništavanje sirijskih vojnih potencijala iz zraka, prije nego projektil pretvori tenk u prah i pepeo, u njegovoj blizini se vide i ljudi u pokretu (najvjerovatnije vojska).

Iako te brojke nisu potvrđene, snimke koje je turska vojska objavila potvrđuju da je snagama odanima režimu Bašara al-Asada nanijela teške gubitke, a Sirija je potvrdila i da su dva njena vojna aviona srušena.

Srušen i treći sirijski avion

Jučer je sirijska novinska agencija SANA potvrdila da su turske snage oborile i treći sirijski avion u blizini grada Maarat al-Numana, koji je sirijska vojska također nedavno zauzela.

Turske snage raspoređene su u Idlib u sklopu sporazuma o primirju u Idlibu koje je Turska sklopila s Rusijom u Sočiju 2018., no prošlog mjeseca Turska je poslala pojačanje od hiljadu vojnika, kao i artiljeriju, tenkove i druga oklopna vozila kako bi pomogla pobunjenicima okupljenima u Nacionalnu frontu za oslobođenje (NLF) i zaustavila sirijsko-rusku ofanzivu na Idlib.

Pancir-S1 kupila i Srbija

Inače, zanimljivo je da je Rusija Srbiji prije dvije sedmice isporučila prvi dio sistema Pancir-S1 – istog ovog čija je jedna baterija jučer uništena u Siriji. Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin tom se prilikom pohvalio kako je nabavkom tog odbrambenog naoružanja, “jedinog takvog u regiji”, Srbija nastavila jačanje svoje odbrambene moći i uvećanje potencijala odvraćanja.