Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turski grad Mersin pod vodom, najmanje dvoje mrtvih (FOTO)

mersin (2)

Najmanje dvije osobe su poginule, tri se vode kao nestale, a blizu 30 hiljada ljudi ostalo je bez struje usljed poplava koje su u posljednja dva dana pogodile Mersin, grad na jugu Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Grad Mersin pogođen je možda najvećom prirodnom katastrofom u svojoj historiji, a za šest sati na ovaj grad palo je 170 litara kiše po metru kvadratnom, što je trećina ukupnih padavina u Mersinu tokom godine.

Turski ministar razvoja Lutfi Elvan posjetio je krizni štab u Mersinu, gdje dobio posljednje informacije o situaciji na terenu.

“Ured guvernera Mersina, druge javne ustanove i Uprava grada djeluju na terenu sa 686 vozila i 2.347 ljudi. Koristi se 78 mašina za ispumpavanje vode. Nažalost dvije osobe su smrtno stradale, tri osobe se vode kao nestale. Naše ekipe tragaju za nestale tri osobe”, kazao je Elvan.

Pod vodom su ostali 851 objekat i 331 vozilo.

“Poplavljeno je 95 hiljada duluma zemljišta, a u pojedinim dijelovima nivo vode dostiže visinu i do jednog metra”, rekao je Elvan.

Naglasio je također kako usljed polava bez elektricne energije ostalo najmanje 28 hiljada stanovnika u 113 sela oko grada.