Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Produžene ovlasti turske vlade za slanje vojske u Siriju i Irak

parlament turska

Poslanici u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske usvojili su na današnjoj sjednici Parlamenta odluku o produženju ovlaštenja Vladi Turske kojom je omogućeno korištenje vojske u operacijama izvan granica te zemlje, u Siriji i Iraku, javlja Anadolu Agency (AA).

U odluci Vlade Republike Turske o produženju ovlasti Vlade navedeno je da Turska pridaje veliku važnost očuvanju cjelovitosti i stabilnosti Iraka i Sirije, te se navodi da prisustvo terorista PKK-a i ISIS-a, kao i etnički separatizmi u toj zemlji predstavljaju direktnu prijetnju regionalnom miru i sigurnosti Turske.

“U tom kontekstu, od ključne važnosti za Tursku je da u skladu s međunarodnim pravom poduzima potrebne i adekvatne mjere protiv terorizma i svih dešavanja koja u Siriji i Iraku predstavljaju rizik za cjelovitost tih država i koja su ujedno i prijetnja nacionalnoj sigurnosti Turske”, navedeno je ranije u vladinoj odluci.

U odluci koju je potpisao turski premijer Binali Yildirim se također navodi da Turska nastavlja s drugim uključenim državama raditi na procesu mirovnih pregovora koji se vode u Astani i koji su već u poodmakloj fazi u pravcu uspostave mira u Siriji.

S ciljem borbe protiv terorističkih elemenata i drugih prijetnji, turska Vlada je 2. oktobra 2014. godine od turskog Parlamenta dobila ingerencije da shodno procjenama i u skladu s međunarodnim pravom o obavezama angažira turske snage sigurnosti u kriznim područjima Sirije i Iraka koji graniče s Turskom. Naknadno je produžavana ta ingerencija, a Vlada sada traži da se ista prolongira do kraja oktobra naredne godine.