Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crna statistika

Tursku pogodio novi zemljotres, broj poginulih prešao 9.000!

T?RKIYE-KAHRAMANMARAS-EARTHQUAKES-DEATH TOLL
(230207) -- KAHRAMANMARAS (TÜRKIYE), Feb. 7, 2023 (Xinhua) -- People gather among the rubble of a building destroyed in a powerful earthquake in Kahramanmaras, Türkiye, on Feb. 7, 2023. The death toll in Türkiye's devastating earthquakes climbed to 5,434 on Tuesday, while the number of injuries rose to 31,777, Turkish Health Minister Fahrettin Koca said. (Photo by Mustafa Kaya/Xinhua)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je vanredno stanje u 10 pokrajina

Broj poginulih u snažnom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju u je premašio 9.000, a spasioci još uvijek tragaju za preživjelima.

Broj poginulih u Turskoj popeo se na 6957, prema podacima državne agencije za katastrofe.

Teško je provjeriti broj u Siriji, ali njezini državni mediji i spasilačka skupina kažu da je poginulo oko 2500 ljudi.

Zemljotres koji je zadesio Tursku i Siriju rano ujutru u ponedjeljak, nakon kojeg je nekoliko sati kasnije uslijedio i još jedan gotovo jednako jak, srušio je hiljade zgrada, uključujući bolnice, škole i stambene blokove, ostavljajući na hiljade ljudi bez domova.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je vanredno stanje u 10 pokrajina.

Više od 12.000 turskih spasilaca radi u pogođenim područjima, zajedno s 9.000 vojnika, dok je više od 70 zemalja ponudilo svoje spasilačke timove i drugu pomoć.

Novi zemljotres

Jutros u 8:48 zabilježen je naknadni potres u Turskoj magnitude 4.9. EMSC navodi kako je epicentar bio na dubini od 40 kilometara te 26 km udaljen od grada Goksun; u kojem živi oko 34.200 stanovnika.

Podsjetimo, u ponedjeljak je Tursku pogodio razoran potres magnitude 7.8 te kasnije tijekom dana onaj od 7.5. Spasilački timovi nastavljaju tražiti preživjele, dok je broj mrtvih nakon razornih potresa duž tursko-sirijske granice premašio 8700.

Ekstremni zimski vremenski uvjeti utječu na napore spašavanja. Naknadni potresi također su potencijalna opasnost – od ponedjeljka je to područje zadesilo najmanje 125 jačine 4.0 ili više. Iako se njihova učestalost i magnituda smanjuju, naknadni potresi od 5.0 do 6.0+ i dalje su mogući i donose rizik od dodatne štete ugroženim strukturama i stalnu prijetnju spasilačkim timovima i preživjelima.