Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EMSC

Tursku ponovo pogodila dva snažna zemljotresa, objavljeni snimci trenutka udara

novi zemljotres turska

Turska Uprava za katastrofe i upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) je objavila da se u 20:04 po lokalnom vremenu dogodio potres magnitude 6.4 po Richteru, čiji je epicentar bio okrug Defne u Hatayu. Dodaju da se u 20:07 sati dogodio još jedan naknadni potres magnitude 5,8, čiji je epicentar bio okrug Samandağ u Hatayu

Tursku je oko 18 sati pogodio potres magnitude 6.4 po Richteru.

Epicentar potresa bio je 14 kilometara jugozapadno of Antakye, na dubini od 10 kilometara, javlja EMSC. EMSC javlja da se potres osjetio u Turskoj, Libanonu, Siriji, Kipru i Izraelu.

Turska Uprava za katastrofe i upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) je objavila da se u 20:04 po lokalnom vremenu dogodio potres magnitude 6.4 po Richteru, čiji je epicentar bio okrug Defne u Hatayu. Dodaju da se u 20:07 sati dogodio još jedan naknadni potres magnitude 5,8, čiji je epicentar bio okrug Samandağ u Hatayu.

“Ne ulazite u oštećene objekte u postpotresnom području. Ne zadržavajte se u blizini rizičnih zgrada. Za tačne informacije pratite službene izvore”, upozorile su vlasti.

“Bilo je strašno, u Hatayu neće ostati puno čitavih zgrada”, jedno je od svjedočanstava na stranici EMSC-a. Jedan je korisnik na Twitteru objavio snimku trenutka kad je udario naknadni potres od 5.8 po Richteru.

Novinarka CNN Turka Buse Deviren u suzama je opisala potres. “Tlo nam je izmicalo ispod nogu. Nevjerovatno smo se tresli. Bio je to nevjeronatno velik potres. Nije bio poput naknadnih potresa”, rekla je.

Podsjetimo, u razornom potresu magnitude 7.8 koji je 6. februara zatresao isto područje poginulo je 41.000 ljudi u Turskoj i oko 6000 u Siriji, a bez krova nad glavom ostalo je više od milion ljudi.