Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tusk na Rimskom samitu: Dokažite da ste čelnici Evrope

tusk

Predsjednik Vijeća EU Donald Tusk na posebnom samitu u Rimu u subotu kojim se obilježava 60. godišnjica osnivačkog ugovora bloka pozvao je čelnike da izvuku Evropu iz krize.

– Dokažite danas da ste čelnici Evrope, da možete brinuti o toj velikoj baštini koju smo naslijedili od junaka evropskih integracija prije 60 godina. Evropa je politički entitet koji će biti jedinstven ili ga neće biti uopće – izjavio je bivši poljski premijer Tusk u govoru.

Dvadesetsedmero čelnika sastalo se bez britanske premijerke Therese May kako bi proslavili godišnjicu potpisivanja Osnivačkog ugovora Evropske unije u Rimu 25. marta 1957.

Britanska odluka da napusti blok jedna je od akutnih kriza s kojima se suočava sve podjeljenija EU, skupa s migrantskom krizom, ekonomskim problemima, terorističkom prijetnjom i jačanjem populističkih i nacionalističkih stranaka.

Tusk je izjavio da bi se blok trebao vratiti svojim osnivačkim principima, umjesto da mu pažnju odvraćaju kontroverzni planovi da se zemlje integriraju različitiom brzinama.

– Danas u Rimu obnavljamo naše unikatno savezništvo slobodnih zemalja koje su prije 60 godina inicirali naši veliki prethodnici. Oni tada nisu razgovarali o raznim brzinama, oni nisu predviđali napuštanja, nego su uprkos svim tragičnim okolnostima savremene istorije, uložili svu vjeru u jedinstvo Evrope – kazao je.

Tusk je zaključio da bi Unija nakon Rima trebala, više nego ikada, biti unija istih principa, unija vanjskog suvereniteta, unija političkog jedinstva, prenosi AFP.