Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

beograd

Tužba protiv MUP-a Srbije jer ne dozvoljava brisanje murala zločinca Ratka Mladića

birn-bih-detektor-ratko-mladic-mural

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), nevladina organizacija sa sjedištem u Beogradu, podnijela je danas tužbu protiv MUP-a Srbije nakon odluke ovog organa da zabrani aktivistima da organizuju javni skup radi uklanjanja murala Ratka Mladića oslikanog na zidu stambene zgrade u glavnom gradu Srbije

Nevladina organizacija za ljudska prava iz Srbije podnijela je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ove zemlje zbog odluke o zabrani skupa na kojem je bilo planirano brisanje murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića sa zida na zgradi u Beogradu.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), nevladina organizacija sa sjedištem u Beogradu, podnijela je danas tužbu protiv MUP-a Srbije nakon odluke ovog organa da zabrani aktivistima da organizuju javni skup radi uklanjanja murala Ratka Mladića oslikanog na zidu stambene zgrade u glavnom gradu Srbije.

Inicijativa je u petak najavila da će 9. novembra, na Međunarodni dan antifašizma i antisemitizma, ukloniti mural Mladića i pozvala pristalice ove akcije da dođu na skup.

Ali iste su večeri od MUP-a dobili obavještenje da skup neće biti dozvoljen.

U odluci MUP-a stoji da “imaju saznanja da može doći do okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, zbog čega postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba i narušavanja javnog reda i mira”.

Nakon što je u petak zabrana objavljena, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocijenio je plan Inicijative da održi skup “podlim i vođen zlom namjerom”.

Marko Milosavljević iz YIHR-a izjavio je da je ova organizacija podnijela Upravnom sudu tužbu protiv MUP-a jer njegova odluka nije u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, te da nisu na odgovarajući način obrazloženi razlozi za zabranu skupa.

“Ne znamo odakle navodi da će se desiti neka vrsta međusobnog sukoba između nekoliko suprotstavljenih grupa, a s druge strane znamo da je MUP, kada su visokorizični [događaji], demonstracije ili bilo koja druga vrsta okupljanja, itekako sposoban da obezbijedi zaštitu građana”, rekao je Milosavljević za BIRN.

On dodaje da neće pokušati da uklone mural ni sutra jer “ne želimo da se stvori atmosfera građanskog rata”.

Naglašava da će nastaviti da osporavaju odluku MUP-a o zabrani i “pronaći način, zajedno sa drugim organizacijama, da nastave rad na uklanjanju ovog murala”.
Kako prenose mediji u Srbiji, mural se 23. jula pojavio na zidu stambene zgrade u opštini Vračar, u blizini centra grada.

Stanari zgrade su tražili od komunalnog preduzeća da ga uklone, međutim to se nije desilo.

Milosavljević ističe da “ono što se sada pokazuje jeste da je ovo praktično nezvanični/zvanični spomenik Ratku Mladiću”.

U junu ove godine, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu potvrdio je Mladiću kaznu doživotnog zatvora za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine tokom rata, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskim djelovanjem tokom opsade grada i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.