Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo nakon presude Šešelju: Mnoge žrtve i zajednice će biti razočarane

seselj

Potpuno razumijemo da će mnoge žrtve i zajednice biti razočarane presudom Raspravnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, navodi se u saopćenju tužilaštva nakon oslobađajuće presude predsjedniku Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju u Hagu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Tužilaštvo prima k znanju današnju presudu. Potpuno razumijemo da će mnoge žrtve i zajednice biti razočarane presudom Raspravnog vijeća. Pažljivo ćemo proučiti rezoniranje Raspravnog vijeća koje je dovelo do ovog ishoda, uključujući suprotno mišljenje i zaključke Raspravnog vijeća koji odstupaju od dosljedne prakse Tribunala”, navedeno je u saopćenju.

Potom će, istakli su, odlučiti postoje li osnove za žalbu na presudu.

“Treba podsjetiti da su na snazi optužnica i uhidbeni nalog za tri Šešeljeva suradnika, uključujući dva člana njegovog tima obrane, za navode o prijetnjama, zastrašivanju, nuđenju mita ili na drugi način vršenju utjecaja na dva svjedoka Tužiteljstva”, poručili su iz Haškog tužilaštva.

U saopćenju je napomenuto i da je Šešelj tri puta osuđen za nepoštivanje suda zato što je otkrio identitet zaštićenih svjedoka Tužilaštva, i za ta djela je osuđen na ukupnu kaznu od četiri godine i devez mjeseci zatvora.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) donio je danas prvostepenu presudu kojom je Vojislava Šešelja oslobodio optužbi po svih devet tačaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini u Srbiji od marta 1991. do septembra 1993. godine.