Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužioci se uključuju u istragu: Bh. državljanin već mjesec dana talac pirata

pirati

Prije mjesec dana pirati su kod Nigerije oteli 12 stranih državljana, a pregovori o njihovom oslobađanju i plaćanju otkupnine još uvijek traju.

U istragu su se sada uključili i švicarski tužioci, budući da je napadnuti brod MV Glarus registrovan na kompaniju Massoel Shipping koja je osnovana u Švicarskoj.

Podsjećamo, među 12 osoba koje su otete 22. septembra nalazi se i jedan državljanin BiH čiji identitet još uvijek nije poznat, zbog njegvoe sigurnosti.

Pirati su oteli i sedam Filipinaca, te po jednog državljanina Hrvatske, Slovenije, Ukrajine i Rumunije.

Zbog činjenice da se švicarska zastava nalazila na brodu, tužioci će istragu provoditi kao da se otmica desila na teritoriji te zemlje, piše list SonntagsBlick.

Iz kompanije Massoel Shipping naveli su za ovaj list da su taoci „onoliko dobro koliko se može očekivati, s obzirom na date okolnosti“.

Iz Ministarstva vanjskh poslova Švicarske saopštili su da ova zemlja trenutno u ovom slučaju ne pruža konzularnu pomoć niti daje finansijska sredstva, zbog činjenice da među otetim osobama nema švicarskih državljana.

Za sada nije poznato koliko novca potražuju pirati za oslobađanje 12 osoba, niti na koji način će biti obezbijeđena potrebna finansijska sredstva.