Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska

U Aja Sofiji klanjan prvi džuma-namaz nakon 86 godina

aja sofija (1)

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aji Sofiji dodijeljen status muzeja

U džamiji Aji Sofija klanjan je prvi džuma-namaz nakon 86 godina, a muslimanska molitva petkom u danas se obavlja uz prisustvo na hiljade vjernika, javlja Anadolu Agency (AA).

Brojni vjernici su se rano jutros počeli okupljati ispred džamije, kako bi prisustvovali ovom historijskom trenutku i obavili prvi džuma-namaz u Aji Sofiji nakon 86 godina.

Ceremoniji otvorenja, odnosno ponovnog početka korištenja Aje Sofije kao džamije, prisustvovao je i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, koji je proučio suru Fatihu i prvih šest ajeta sure Bekare.

Potom je dovu proučio predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Ali Erbas, koji je i predvodio današnji džuma-namaz.

Ezane su s četiri munare proučila četvorica mujezina, što je izazvalo radost među hiljadama okupljenih vjernika u toj istanbulskoj ljepotici.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aji Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aji Sofiji je vraćen status džamije.