Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afganistan

U američkom zračnom udaru ubijeno najmanje 30 civila

Afganistan_napad_Helmand_Xinhua

Američka vojska saopćila je da istražuje incident

Istraga Ujedinjenih nacija ustanovila je da su najmanje 23 afganistanska civila, od kojih su većina žene i djeca, ubijena u američkom zračnom udaru u južnoj pokrajini Helmand u ovoj sedmici.

Američka vojska saopćila je da istražuje incident od utorka u kome je helikopter pogodio objekat tokom zajedničke operacije američkih i afganistanskih snaga u oblasti Garmsir u Helmandu.

Mještani su saopćili da je najmanje 30 ljudi ubijeno u zračnom udaru, koji se desio tokom intenziviranih zračnih operacija u kojima američka vojska zauzima agresivniji pristup kako bi prinudila talibane da se pridruže mirovnim pregovorima.

Misija UN-a za pomoć u Afganistanu istaknula je nagli rast broja civilnih žrtava u zračnim udarima, dodajući kako je posebno zabrinuta činjenicom da su djeca među žrtvama.

– Početna saznanja ukazuju da su ogromna većina žrtava žene i djeca – navodi UNAMA u saopćenju objavljenom u petak nakon posljednjeg incidenta u Helmandu.

– Misija aktivno radi na potvrđivanju informacije koja ukazuje da je skoro desetero djece ubijeno, skupa s tri žene, i troje djece je ranjeno, među kojima i osmogodišnji dječak – navodi se u saopćenju.

Sudeći po brojkama UN-a, u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je 649 civilnih žrtava u zračnim udarima, više nego u svakoj pojedinačnoj godini od 2009. godini kada je UNAMA počela sistematsko dokumentiranje broja žrtava.

U prvih devet mjeseci ove godine, američki avioni izbacili su 5.213 bombi, više nego bilo koje druge godine od 2011. kada je u Afganistanu bilo više od 100.000 američkih vojnika, prenosi Reuters.