Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OVP i Zeleni

U Austriji dogovorena koalicija, u Vladu ulazi i Tuzlanka Alma Zadić

austrija – koalicija

Konzervativci OVP Sebastijana Kurca i Zeleni dogovorili koalicioni sporazum. Kurc bi trebalo da ponovo bude kancelar. Zeleni izgleda prvi put u saveznoj vladi Austrije, među njima i jedna rođena Tuzlanka

Narodna stranka Austrije (OVP ) dogovorila se noćas sa Zelenima oko koalicionog sporazuma, potvrdile su obje stranke. Sebastijan Kurc koji vodi OVP, stranku desnog centra, trebalo bi ponovo da postane savezni kancelar. A Zeleni bi prvi put u Austriji učestvovali u saveznoj vladi.

Koalicioni sporazum mora još da odobri kongres Zelenih koji se održava u subotu: 50 odsto plus jedan od 300 delegata mora da glasa za koalicioni sporazum da bi on važio kao prihvaćen.

Premijere, iznenađenja i super ministarstvo

Jedno od iznenađenja u planovima u vezi sa ministarstvima je uspostavljanje Ministarstva za integraciju, koje će preuzeti Suzane Rab (35), bliska saradnica Sebastijana Kurca. Ona je prethodno bila šefica odsjeka za integraciju u ministarstvu spoljnih poslova i važi za zagovornicu tvrdog kursa. Pravnica i psihologinja po obrazovanju učestvovala je u oblikovanju austrijskog zakona o islamu kao i onom o zabrani burke. Kurc ju je hvalio kao „mladu i vrlo iskusnu ekspertkinju za integraciju”, piše Deutsche Welle.

Zeleni su dobili super ministarstvo koje objedinjuje pitanja životne sredine, transporta, infrastrukture, energije, tehnologije i inovacija. Planirano je da ga vodi Leonore Gevesler (43) koja je bila na čelu ekološke nevladine organizacije Global 2000 sve dok je Verner Kegler, lider Zelenih, nije ubijedio da se kandiduje za Zelene na izborima u septembru.

Na čelu Ministarstva odbrane bi prvi put trebalo da bude žena: Klaudija Taner koja je trenutno direktorica udruženja poljoprivrednika u pokrajini Donja Austrija. Bivši generalni sekretar Karl Nehamer biće ministar unutrašnjih poslova. Ministar spoljnih poslova će biti Aleksandar Šalenberg, jedini član sadašnje prelazne vlade eksperata koji ostaje na vlasti.

Sljedeći ministar finansija vjerovatno je Kurcov bivši kancelarministar, Gernot Blumel, školovani filozof. Blumelov prethodni posao – uključujući odgovornost za evropsku politiku – preuzeće bivša sutkinja Karolin Edtštadler, koja trenutno vodi delegaciju OVP u Parlamentu EU. Elizabet Kestinger bi ponovo trebalo da bude ministarka poljoprivrede, a Hajnc Fasman opet ministar obrazovanja.

Za Zelene će, kako se očekuje, u vladu ući i advokatkinja Alma Zadić (35) kao ministarka pravde i učitelj Rudolf Anšober (59) koji je predviđen za Ministrstvo zdravlja i socijalna pitanja.

Trenutno je još otvoreno koje teme će preuzeti budući vicekancelar i šef Zelenih Verner Kogler. Priča se sljedeće: resor državni službenici i sport – kao i njegovo prethodnik na funkciji vicekancelara Štrahe, ali se pominje i kultura.

Mada je još nejasno ko će preuzeti pitanja žena, prva konzervativno zelena savezna vlada u Austriji bi bila prva vlada u kojoj žene čine većinu. Osim toga, bila bi to veoma mlada vlada. OVP je predložila žene na čelo šest od jedanaest ministarstava, a Zeleni za dva od četiri. Šestoro potencijalnih članova kabineta Kurc II imaju manje od 40 godina, a petoro ostalih su mlađi od 50 godina.

Afera Ibica i prijevremeni izbori

Od 27. maja 2019. Austrijom vlada prelazna vlada koju predvodi kancelarka Brigite Birlajn. Prijevremeni izbori i koalicioni pregovori u Austriji postali su neophodni kada se u maju prošle godine desničarsko-konzervativna vlada OVP-FPO raspala nakon objavljivanja videa sa Ibice. Bivši čelnik FPO i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe na snimku se pokazao podložnim korupciji i morao je da podnese ostavku. Kurc je raspisao nove izbori i nekoliko dana kasnije mu je izglasano nepovjerenje.

OVP Sebastijana Kurca je na novim izborima 29. septembra osvojila 37,5 odsto glasova i bila najjača stranka. Zeleni su tada bili četvrti sa 13,9 procenata osvojenih glasova i vratili se u parlament poslije dvogodišnje pauze. Obje stranke sada imaju 97 poslanika u parlamentu koji ima ukupno 183 mandata.

Traženje zajedničkog među različtim prioritetima

Iako su stranke objavile brojne kadrovske detalje prije postizanja dogovora, o političkom sadržaju kolacionog sporazuma nisu htjele ništa da kažu. Tokom pregovora obje strane su naglasile da između njih postoje velike razlike i da je na putu ka koaliciji bilo potrebno prevazići velike prepreke. Dok Kurc odbacuje nove poreze, pridaje značaj antimigracijskom kursu i želi da vlada blisko privredi, Zeleni su kao najvažnije tačke naveli zaštitu klime, borbu protiv siromaštva djece i veću transparentnost.

Kurc je na kraju vladin program pohvalio kao „odličan rezultat”. Uspjela im je „kombinacija najboljeg iz oba svijeta”, rekao je on na konferenciji za štampu zajedno sa liderom Zelenih Vernerom Koglerom i obećao da će obje stranke moći da ispune svoja glavna izborna obećanja. Ipak, mladi bivši i budući kancelar je priznao: „Ovi pregovori, moram da budem iskren, nisu bili laki”.

Program vlade bi trebalo da bude predstavljen danas u 16:00 sati. A nova vlada Austrije bi trebalo da položi zakletvu kod predsjednika Aleksandra fon der Belena u utorak 7. januara.