Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bez maski u školskim klupama

U Austriji od 21. februara popuštanje mjera

beč austrija – unsplash

Učenici više neće morati nositi maske u školskim klupama, ali će ih morati i dalje koristiti prilikom kretanja po školskim prostorijama

Nove, fleksibilnije mjere protiv koronavirusa stižu u austrijske škole 21. februara, najavio je danas austrijski ministar obrazovanja Martin Polaschek izjavi za radio O1, javlja Anadolu Agerncy (AA).

Učenici više neće morati nositi maske u školskim klupama, ali će ih morati i dalje koristiti prilikom kretanja po školskim prostorijama. Maske ostaju obavezne za nastavnike.

Zaštitne maske od danas više nisu obavezne u nastavi za učenike prva četiri razreda osnovne škole, ali iduće sedmice to će važiti za sve. Mlađa djeca su u nastavi od novembra morala koristiti sve maske koje pokrivaju nos i usta, dok starija djeca moraju nositi FFP2 maske.

Popuštanje donosi i novi podsticaj nekim vannastavnim aktivnostima, kao što su kursevi skijanja, koji su sada zabranjeni, javila je austrijska novinska agencija APA.

U međuvremenu, testiranje na novi koronavirus ostaje obavezno za sve studente, bez obzira na njihov vakcinalni status, najmanje tri puta sedmično, od čega najmanje dva puta sedmično uz PCR test.