Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Beču završen sastanak: Rat u Libiji uzrokovao porast siromaštva

bec – sastanak – libija

Američki državni sekretar John Kerry je u ponedjeljak u Beču, gdje je održan sastanak šefova diplomacija kojim predsjedavaju Italija i SAD, a na kojem je glavna tema bila iznalaženje rješenja za političku krizu u Libiji, istakao da će američka administracija podržati vladu Libije u naporima prema stabilizaciji zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

“Podržat ćemo vladu, pokušat ćemo ukloniti embargo i omogućit ćemo sva potrebna sredstva u borbi protiv ISIS-a”, rekao je Kerry na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka u Beču, naglasivši da sve zemlje koje su učestvovale na sastanku imaju odgovornost za uspostavu stabilnosti u Libiji.

Napomenuo je kako je rat u Libiji uzrokovao porast siromaštva u zemlji kao i duboku političku krizu, izrazivši posebnu zabrinutost nedostatkom društvene kohezije među građanima te zemlje.

Pokazujući na premijera libijske vlade nacionalnog jedinstva Fayeza al Sarraja, koji je prisustvovao današnjem sastanku, Kerry je istakao da on predstavlja vladu Libije.

“Narod Libije želi vladu. Ovo je vaša vlada”, rekao je američki državni sekretar, naglasivši kako međunarodna zajednica podržava libijsku vladu.

Dodao je također kako je za stabilnost i sigurnost Libije potrebno nastaviti borbu protiv militanata ISIS-a.

“Jedinstvo Libije je moguće postići borbom protiv ISIS-a. Svi oni koji prijete miru u Libiji suočit će se sa posljedicama zbog svojih postupaka”, rekao je Kerry.

Šef italijanske diplomacije Paolo Gentiloni je istakao da je najveća prijetnja Libiji nestabilnost u ovoj sjevernoafričkoj zemlji, dodajući kako je potrebna snažnija podrška međunarodne zajednice kako bi se stabiliziralo stanje u zemlji.

“Italija je spremna da na zahtjev vlade koju predvodi Fayez al Sarraj osigura obuku i opremu za vojne snage Libije”, rekao je Gentiloni.

Al Sarraj je novinarima nakon sastanka kazao da se politička kriza u Libiji može riješiti ako sve strane ispune svoja obećanja.

“Ekonomska i finansijska situacija u Libiji je veoma loša. Potrebna je aktivna saradnja svih partija”, rekao je Al Sarraj, dodajući kako terorizam nanosi štetu svim stranama.

Na kraju je istakao kako libijski narod od međunarodne zajednice očekuje pomoć, a ne intervenciju.

U austrijskoj prijestolnici Beču danas je održan sastanak šefova diplomacija kojim predsjedavaju Italija i SAD, a glavna tema je iznalaženje rješenja za političku krizu u Libiji.

Sastanku su prisustvovali premijer libijske vlade nacionalnog jedinstva Fayez al Sarraj, američki državni sekretar John Kerry, šef italijanske diplomacije Paolo Gentiloni, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu i predstvnici više od 20 ostalih zemalja.

Cilj sastanka je pružanje podrške tranzicijskom procesu i vladi nacionalnog jedinstva Libije.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize od 2011. godine i ubistva Muammara Gaddafija i svrgavanja njegovog režima. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage.

Krajem prošle godine su predstavnici dvije vlade iz Libije pod okriljem Ujedinjenih nacija potpisale sporazum o formiranju vlade nacionalnog jedinstva s ciljem prevazilaženja krize. Plan je da ta vlada preuzme vlast u zemlji i u roku od 12 mjeseci raspiše parlamentarne izbore. Zbog nastavka nesuglasica i političke krize ta vlada do sada nije mogla u potpunosti preuzeti vlast i uspostaviti političku stabilnost u zemlji.

Politička kriza u Libiji stvorila je pogodno tlo i za rađanje novog problema u vidu jačanja terorističke organizacije ISIS na tom području pa su neka mjesta poput Sirtea već pod kontrolom terorista.