Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Beogradu danas nastavak suđenja Iliji Jurišiću

ilija jurisic

Pred sudskim Vijećem za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu danas će biti nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću, kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije tereti da je odgovoran za stradanje oko 50 osoba koje su život izgubile 15. maja 1992. u incidentu koji se dogodio na Brčanskoj Malti prilikom izlaska vojne kolone iz grada.

Kako tvrdi Tužilaštvo, Jurišić je odgovoran što je, mimo postignutog dogovora o mirnom izmiještanju ljudstva i tehnika iz Kasarne “Husinska buna“, kao neposredni komandant “bošnjačko-hrvatskih formacija“ izdao naredbu za napad primjenjujući tako nedozvoljeni način borbe čime je počinio ratni zločin.

Riječ je o žalbenoj fazi, jer je Viši sud u Beogradu, u ponovljenom postupku, Iliju Jurišića osudilo na 12 godina zatvora.

Jurišićev advokat Đorđe Dozet objašnjava da se, prema najavljenom rasporedu izvođenja dokaza, očekuje da bude ispitan sudski veštak za forenziku glasa prof.dr. Slobodan Jovičić, koji je već ispitan pred prvostepenim sudom, da se izvedu određeni pismeni dokazi za koje Vijeće nađe da su neophodni za potpuno i pravilno utvrđenje činjeničnog stanja, a potom da se stranke obrate sudu završnim riječima.

Na taj način se završava javni dio rada Vijeća Apelacionog suda.

-Ne očekujemo javno objavljivanje presude, ali očekujemo pismeni otpravak presude u zakonskom roku. Uopšte, naša očekivanja su da Ilija Jurišić konačno dočeka pravdu, a to je jedino moguća oslobađajuća presuda – naveo je Dozet.