Globus

Ubijeno 20 osoba

U Beogradu obilježena godišnjica zločina u Štrpcima

27/02/2021
Foto: Čitatelj

Žrtve su bile iz Srbije i Crne Gore, iz Beograda, Prijepolja, Bijelog Polja i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina

Skupom, koji je održan u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, obilježeno je 28 godina od kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na željezničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza broj 671. koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti, piše Danas.

Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Žrtve su bile iz Srbije i Crne Gore, iz Beograda, Prijepolja, Bijelog Polja i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Žene u crnom su podsjetile da su do danas pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Iz Žena u crnom ukazuju i na to da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, iako nadležno za brigu o civilnim žrtvama rata, više godina ignoriše porodice žrtava, od kojih su većina bili državljani Srbije.

Miloš Urošević iz Žena u crnom rekao je novinarima da država Srbija nije ništa uradila da obešteti porodice žrtava zločina u Štrpcima, ni materijalno ni simbolično.

Istakao je da se radi o ozbiljnoj diskriminaciji jer se porodice žrtava ne prepoznaju kao civilne žrtve rata.

Podsjetio je da se Haški tribunal nije bavio ovom zločinom i dodao da se u Srbiji trenutno sudi neposrednim izvršiocima ali ne i planerima ovog zločina.

Za zločin u Štrpcima do sada su pravnosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine osuđen na 15 godina zatvora, a Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu, te je osuđen na pet godina zatvora.

Za zločin u Štrpcima trenutno su u toku postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu optuženi za ovaj zločin su Gojko Lukić, Jovan Lipovac, braća Duško i Ljubiša Vasiljević i Dragana Đekić.

Svi negiraju krivicu. Gojko Lukić je rođeni brat Milana Lukića, koji se nalazi na izdržavanju kazne doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu.

Protiv Milana Lukića je nedavno podignuta optužnica u BiH upravo za zločin u Štrpcima, koju je on odbio da primi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.