Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Beogradu otvorena izložba “Srebrenica danas”

srebrenica-danas-beograd

U Ustanovi kulture “Parobrod”, povodom obilježavanja dvadeset godina od genocida u Srebrenici i potpisivanja Daytonskog sporazuma, otvorena je izložba “Srebrenica danas”, koja kroz fotografija prikazuje novu, mladu generaciju koja odrasta u Bosni i Hercegovini i želi normalan život, javlja Anadolu Agency.

Izložba se sastoji od osam postera, od kojih svaki sadrži foto priču, fotografiju autora Dejana Petrovića i njen kratki opis; fotografije koje prikazuju svakodnevnicu, potencijale Srebrenice, pozitivna dešavanja i nadu za budućnost koji su ispod i dalje postojećih političkih i ličnih sukoba te prateće tekstove nevezane za fotografije.

Tekstove koji govore o ličnim viđenjima Srebrenice danas, njenom razvitku u proteklih dvadeset godina, gde je sada, kakva je i kakva joj može biti budućnost pisali su pisac, kulturni kritičar i prevodilac Boris Buden, političar Erhard Busek, književnica Slavenka Drakulić, predsjednica Savetodavnog odbora ERSTE Fondacije Doraja Eberle, reditelj Haris Pašović, književnica Bojana Pejić i drugi.

srebrenica-danas-beograd1

Govoreći na otvaranju izložbe, umjetnička direktorica Hartefakt fonda Mia David rekla je da kada je počelo sa pripremama za ovu izložbu i projekat, mislilo se da će se dvadesetogodišnjica malo drugačije završiti, da će ova izložba otvoriti put u budućnost i da je sadašnjica korak da se krene u nekakav normalniji život.

“Međutim, pokazalo se da su naša očekivanja bila preoptimistična i da zapravo mi još uvijek nismo došli u sadašnjost, jer zapravo nismo spremni da se suočimo sa događajima iz prošlosti. Mislim da ovi događaji, to kako je naš premijer prošao u Srebrenici, ali isto tako i zabrana komemorativnog skupa #sedamhiljada, pokazuju da je još uvijek politika ispred života i da se politikanstvo stavlja ispred ljudi i suočavanja sa prošlošću koje bi vodilo pomirenju”, rekla je David.

Navodeći da je ova izložba mala, David je rekla da je ona takva jer “su pokušaji normalnog života još uvek samo pokušaji” i istakla da ovaj projekat putuje regionom te da je ista izložba postavljena u Srebrenici, a biće postavljena u Briselu i u Beču.

“Ova izložba ostaje sa svima nama kao nekakav podsjetnik genocida koji se desio prije 20 godina i da mora da prođe jako mnogo vremena da nastavimo da živimo normalno”, navela je David.

Izložba “Srebrenica danas”, koju je ERSTE Fondacija pokrenula i pripremila povodom 20 godina od genocida u Srebrenici biće otvorena u Beogradu do 26. jula.