došli i antivakseri

U Berlinu održan još jedan proruski skup, došlo je 13.000 ljudi

New Project (32)
Sahra Wagenknecht

“Razumljivo je da se neko zalaže za mir. No Wagenknecht i njeni sljedbenici žele pod mir prodati nešto što jedan imperijalistički diktator želi nametnuti Evropi”

U Berlinu je danas održan “protest protiv rata u Ukrajini” (barem je tako nazvan), na kojem su organizatori tražili prekid isporuke oružja toj zemlji. Nema informacija da su okupljeni zatražili da Rusija prestane dovlačiti oružje u Ukrajini i prestane ubijati Ukrajince i rušiti njihove gradove.

“Nama je važno da se zaustave grozne patnje i smrt u Ukrajini. Ali istodobno želimo da se Rusiji predoči temelj za pregovore umjesto da se beskrajni rat do iznemoglosti uvijek iznova produžuje isporukom novog oružja”, rekla je na skupu pored Brandenburških vrata političarka stranke Ljevica i jedna od organizatorica skupa Sahra Wagenknecht.

Wagenknecht se branila od kritike po kojoj ona zastupa Putinovu propagandu u Njemačkoj.

“Svakim oružjem koje isporučujemo u ovu bačvu baruta raste opasnost od rata globalnih razmjera. To se mora okončati i to nije Putinova propaganda”, rekla je Wagenknecht pred oko 13.000 okupljenih.

Osim Wagenknecht, na današnje proteste je pozvana i poznata feministica Alice Schwarzer. Njih dvije su prije nekoliko sedmica objavile “Manifest za mir”, u kojem se od njemačkog kancelara Olafa Scholza traži da zaustavi “eskalaciju” isporuke oružja Ukrajini.

Wagenknecht je posebno kritikovala stranku Zelene iz vladajuće koalicije, koja je, kako je rekla, podrškom isporukama oružja napustila svoje pacifističke ideale. No i ovaj skup i aktivnost Sahre Wagenknecht i Alice Schwarzer su predmet mnogobrojnih kritika proteklih dana.

Organizatorima se predbacuje da šire prorusku propagandu i oko sebe okupljaju desničarske snage. Na isti skup je pozvana i desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD). Wagenknecht zbog njenih prodesničarskih i proruskih stavova, posebno zbog kritike primanja izbjeglica, kritikuju i u vlastitoj stranci.

Šefica stranke Ljevica Janine Wissler je od Wagenknecht zatražila da se jasno ogradi od desničarskih snaga u društvu koje podržavaju njenu inicijativu.

Njemački ministar privrede Robert Habeck je uoči protesta žestoko kritikovao inicijativu političarke Wagenknecht.

“Razumljivo je da se neko zalaže za mir. No Wagenknecht i njeni sljedbenici žele pod mir prodati nešto što jedan imperijalistički diktator želi nametnuti Evropi”, rekao je Habeck.

Na protestu oko 13.000 ljudi

Policija je objavila da je u isto vrijeme u blizini održano i nekoliko kontraprotesta na kojima se tražila podrška Ukrajini. Istovremeno je ukazano i na zabranu oznaka koje veličaju agresiju na Ukrajinu, poput slova “Z”.

Policija je procijenila da se na skupu nalaze pripadnici krajnje ljevice i desnice, kao i osobe koje su bile aktivne tokom protoesta protiv vladinih protivpandemijskih mjera proteklih godina. Do kasnog poslijepodneva, kako je saopćila policija, nije bilo većih izgreda. Policija broj sudionika procjenjuje na 13.000, organizator govori o 50.000.