Globus

Mirovna konferencija

U Berlinu postignut dogovor o Libiji

19/01/2020

Odmah nakon toga, njemačka kancelarka Angela Merkel odlučila se obratiti javnosti zajedno sa sekretarom UN-a Antoniom Guterresom. Odbacila je špekulacije da dogovor neće biti postignut

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki državni tajnik Mike Pompeo napustili su Berlinsku mirovnu konferenciju o Libiji, javlja agencija DPA.

Odmah nakon toga, njemačka kancelarka Angela Merkel odlučila se obratiti javnosti zajedno sa sekretarom UN-a Antoniom Guterresom. Odbacila je špekulacije da dogovor neće biti postignut.

“Učesnici mirovne konferencije o Libiji, koja je održana danas u Berlinu, dogovorili su plan rješavanja krize u Libiji”, rekla je Merkel.

Libijski predstavnici su se dogovorili da se formira komisija “pet plus pet”, čija su imena članova objavili, da se uvede embargo na isporuke oružja i da se prati njegovo poštovanje, da se ne pruža pomoć zaraćenim stranama u Libiji i da se konflikt u Libiji može riješiti samo političkim putem.

Merkel je rekla da je konferencija dala važan doprinos rješavanju krize u Libiji. Dodala je da će usvojeni dokument biti poslan na odobrenje u UN i da će postati dio političkog procesa za rješavanje krize u Libiji.

Njemačka je danas bila domaćin mirovne konferencije o Libiji, sedam dana nakon što slični pregovori u Moskvi nisu polučili značajniji napredak u rješavanju višegodišnjeg sukoba u toj zemlji.

Libija je podijeljena između libijske vlade nacionalnog jedinstva GNA, koju priznaju Ujedinjeni narodi (UN), sa sjedištem u Tripoliju, i vlasti generala Khalife Haftara, koja ima uporište na istoku zemlje.

Glavna zadaća konferencije bila je učvrstiti mir, te spriječiti strano uplitanje u Libiju.

Turska je navodno poslala stotine boraca iz Sirije u Libiju posljednjih sedmica, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Službenik američkog State Departmenta rekao je u subotu da situacija u Libiji počinje nalikovati onoj u Siriji. Pozvao je strane snage da napuste zemlju, pišu novinari koji prate američku delegaciju na konferenciji u Berlinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.