Mirovna konferencija

U Berlinu postignut dogovor o Libiji

APTOPIX Germany Libya Conference
German Chancellor Angela Merkel, front second left, waits for the arrival of leaders prior to a group photo at a conference on Libya at the chancellery in Berlin, Germany, Sunday, Jan. 19, 2020. Front row left to right, Turkish President Recep Tayyip Erdogan, French President Emmanuel Macron, and United Nations Secretary General Antonio Guterres. Back row left to right, European Council President Charles Michel, German Foreign Minister Heiko Maas, U.S. Secretary of State Mike Pompeo and Chinese State Councilor Yang Jiechi. (AP Photo/Michael Sohn)

Odmah nakon toga, njemačka kancelarka Angela Merkel odlučila se obratiti javnosti zajedno sa sekretarom UN-a Antoniom Guterresom. Odbacila je špekulacije da dogovor neće biti postignut

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki državni tajnik Mike Pompeo napustili su Berlinsku mirovnu konferenciju o Libiji, javlja agencija DPA.

Odmah nakon toga, njemačka kancelarka Angela Merkel odlučila se obratiti javnosti zajedno sa sekretarom UN-a Antoniom Guterresom. Odbacila je špekulacije da dogovor neće biti postignut.

“Učesnici mirovne konferencije o Libiji, koja je održana danas u Berlinu, dogovorili su plan rješavanja krize u Libiji”, rekla je Merkel.

Libijski predstavnici su se dogovorili da se formira komisija “pet plus pet”, čija su imena članova objavili, da se uvede embargo na isporuke oružja i da se prati njegovo poštovanje, da se ne pruža pomoć zaraćenim stranama u Libiji i da se konflikt u Libiji može riješiti samo političkim putem.

Merkel je rekla da je konferencija dala važan doprinos rješavanju krize u Libiji. Dodala je da će usvojeni dokument biti poslan na odobrenje u UN i da će postati dio političkog procesa za rješavanje krize u Libiji.

Njemačka je danas bila domaćin mirovne konferencije o Libiji, sedam dana nakon što slični pregovori u Moskvi nisu polučili značajniji napredak u rješavanju višegodišnjeg sukoba u toj zemlji.

Libija je podijeljena između libijske vlade nacionalnog jedinstva GNA, koju priznaju Ujedinjeni narodi (UN), sa sjedištem u Tripoliju, i vlasti generala Khalife Haftara, koja ima uporište na istoku zemlje.

Glavna zadaća konferencije bila je učvrstiti mir, te spriječiti strano uplitanje u Libiju.

Turska je navodno poslala stotine boraca iz Sirije u Libiju posljednjih sedmica, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Službenik američkog State Departmenta rekao je u subotu da situacija u Libiji počinje nalikovati onoj u Siriji. Pozvao je strane snage da napuste zemlju, pišu novinari koji prate američku delegaciju na konferenciji u Berlinu.