Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

U Berlinu uhapšen serijski silovatelj iz Srbije

njemacka policija (1)

Neposredno prije sinoćnjeg hapšenja, još je jedna žena silovana u šumi u Potsdamu – radilo se o istom počinitelju.

“Nakon još jednog silovanja na području Potsdama, sinoć su policajci uspjeli uhapsiti 30-godišnjeg muškarca, koji je, prema trenutnim saznanjima, serijski prestupnik za kojim se tragalo”, objavili su iz ureda berlinskog javnog tužitelja sinoć na Twitteru, prenosi Deutsche Welle.

Prema navodima njemačkog lista “Bild” radi se o muškarcu sa srpskim pasošem koji nije imao stalnu adresu u Njemačkoj i koji je u periodu od 12. juna do sinoć (14.7.) napadao i silovao žene. Muškarac je optužen za pet silovanja i pokušaja silovanja u šumi u okviru okruga Grünewald, i još dva nedjela koje je počinio u šumi u blizini Kleinmachnowa i u mjestu Bernau, sjeveroistočno od Berlina.

Neposredno prije sinoćnjeg hapšenja, još je jedna žena silovana u šumi u Potsdamu – radilo se o istom počinitelju.

Prema prvobitnim rezultatima istrage, žena je trčala šumskom stazom između Babelsberga i Dreilindena kada joj je počinilac prišao i dao upute šta da radi na engleskom jeziku. Ubrzo nakon toga, kako se navodi, nasilnik ju je savladao i silovao. Nakon toga jedna od prolaznica je primjetila ženu koja je očigledno bila u šoku i koja je u razgovoru potvrdila da je silovana. Potom je odvezena u bolnicu, prenose njemački mediji.

“Sada nam je mnogo lakše. U posljednje vrijeme smo se uvijek kretale zajedno, jer smo znale da se ovdje u Kleinmachnowu desilo silovanje. Nismo išle same da džogiramo, niti smo se vozile same, niti smo naveče izlazile same”, govori prolaznica u mjestu Kleinmachnow u razgovoru za njemačku televiziju RTL nakon hapšenja.

Policija je još prošle srijede (8.7.) objavila snimak osumnjičenog, koji je policiji poznat i zbog drugih zločina. Pored toga, u roku od nekoliko dana, primljeno je i oko 300 informacija o počinitelju od strane građana i građanki, prenosi RTL.

Kada je 28. juna počinitelj silovao ženu u mjestu Kleinmachnow, policija je zaključila da se radi o serijskom prestupniku. Tri sata je zlostavljao svoju žrtvu, a tek potom je pustio i pobjegao. Uz pomoć žrtve policija je izradila fantomsku sliku, uz pomoć koje je počinilac identificiran na nadzornim kamerama.

U sinoćnjem hapšenju u Berlin-Wannsee je učestovalo oko 50 službenika i najmanje osam vozila, prenosi bulevarski berlinski medij BZ.