Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zarazili se legionelom

Pojavila se opasna bolest u Zagrebu. Petoro je zaraženih, dvoje u teškom stanju

zagreb bolnica rebro
Foto: Pixsell/Arhiv

Znakove bolesti je pokazalo pet pacijenata, od kojih je dvoje u teškom stanju

Pet pacijenata, hospitaliziranih u KBC Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom, potvrđeno je hrvatskim medijima iz KBC-a.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, od čega je dvoje u teškom stanju, krenulo se u istragu odakle je krenula zaraza.

-Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici, kaže prof. dr Milivoj Novak, pomoćnik direktora za kvalitet.

Znakove bolesti je pokazalo pet pacijenata, od kojih je dvoje u teškom stanju.

-Riječ je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je Legionella drastično pogoršala njihovo stanje, govori Novak.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, počela je istraga o izvoru zaraze jer je poznato da se ona vrlo često može proširiti iz klima-uređaja ili vode.

O kakvoj bolesti se radi?

Bakterije legionele mogu uzrokovati blagu bolest koja se zove Pontijačna groznica sa simptomima sličnima gripi: groznica, slabost, glavobolja, bolovi u mišićima, piše na stranici Zavoda za javno zdravstvo. Nisu zabilježeni smrtni slučajevi. Iako je legionarska bolest zasigurno postojala i ranije, bakterija legionela prvi put je otkrivena 1976. nakon velike epidemije među američkim legionarima tokom njihove konvencije u hotelu u Philadelphiji.

Legionele se nalaze u prirodi u raznim vodama poput rijeka, jezera i blata, obično u manjim brojevima. Opasnost nastaje kada uđu u vodene sustave koje je izgradio čovjek, kao što su rashladni tornjevi, veliki vodoopskrbni sustavi tople vode, ovlaživači, dekorativne fontane i sl., najčešće oštećenjem vodovodnih cijevi, ulijevanjem površinskih voda te neispravnim spojem potrošne vode npr. spoj na hidrantnu vodu.

Najčešći rizični faktor za obolijevanje od legionarske bolesti je pušenje većih količina cigareta. Od ostalih čimbenika valja spomenuti osobe starije od 50 godina (osobito muškarci), kroničnu bolest pluća, transplantaciju organa, uzimanje većih doza kortikosteroida, oslabljeni imunološki sistem, kao i prekomjernu konzumacija alkohola.

Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.