Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U bombaškom napadu na šiitskoj sahrani poginulo 40 osoba

iraq bombing

Najmanje 40 osoba poginulo je u napadu bombaša samoubice u ponedjeljak na sahrani zapovjednika šiitske milicije u istočnoj iračkoj pokrajini Dijala, za koji je odgovornost preuzela Islamska država. U napadu je 58 osoba ranjeno, saopćili su zvaničnici.

U bombaškom napadu u Mukdadiji, 80 kilometara sjeveroistočno od Bagdada, ubijena su šestorica lokalnih zapovjednika Hashid Shaabi, krovne grupe šiitskih milicija, saopćili su sigurnosni zvaničnici i policija u pokrajini Dijala.

Islamska država, radikalna sunitska grupa koja kontrolira velike površine sjevernog i zapadnog Iraka, preuzela je odgovornost za napad, prenosi agencija Reuters.

Ubistvo zapovjednika, od kojih su četvorica bila iz milicije Asaib Ahl al-Haq i dvojica iz organizacije Badr, vjerovatno će povećati napetosti u pokrajini u kojoj žive i suniti i šiiti.

Sigurnosni zvaničnici i svjedoci saopćili su da je situacija u Mukdadiji napeta, a deseci pripadnika šiitskih milicija raspoređeni su na ulicama grada, uz očigledno odsustvo snaga sigurnosti.

Pripadnici milicija optuživani su za napade na sunitske džamije i mještane u Dijali nakon sličnih bombaških napada u januaru, ali su odbacili te navode i za napade su optužili Islamsku državu.

Irački zvaničnici proglasili su pobjedu nad sunitskim pobunjenicima u Dijali prije godinu dana, ali je Islamska država ostala aktivna u pokrajini i pored činjenice da ne kontrolira značajne površine njene teritorije.

Današnje nasilje uslijedilo je nakon najtežeg napada u prijestolnici Bagdadu u ovoj godini, kada je u napadu bombaša na najveći šiitski kvart u gradu ubijeno 78 osoba.