U Briselu novi skup lidera “Balkanske rute”

balkanska ruta

Radna večera u Evroposkom vijeću, koju su organizovali predsjednik Vijeća Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, okupila je lidere Zapadnog Balkana preko čijih država prolazi “Balkanska ruta” migranata, javlja Anadolu Agency (AA).

U Brisel su pozvani predsjednici Makedonije i Srbije, Ivanov i Nikolić, te premijeri Slovenije i Hrvatske, Cerar i Orešković.

“Hrvatska je postigla koordinaciju o ovom pitanju s kolegama u Austriji, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji”, izjavio je pred večerašnji sastanak šef hrvatske diplomacije, Miro Kovač.

Dodao je kako je veoma važno da se osnaži kontrola granica između Grčke i Turske, kao i između Makedonije i Grčke.

“Poslali smo policajce u Makedoniju i Hrvatska čini sve što može kako bismo postigli zajedničko, europsko rješenje. Zasad funkcioniramo na ovaj način, imamo koordinaciju nacionalnih rješenja, ali će biti potrebno postići jedno europsko rješenje…”, izjavio je Kovač, naglašavajući da će njegova zemlja, kao i ostale države EU i dalje “pokazivati humano lice”, dok će se, istodobno, nastojati ojačati i pod punu kontrolu staviti vanjske granice Unije.

Dogovor o boljoj koordinaciji postaje tim važniji što migranski pritisak na, po mnogima već prebukiranu, Europu ne jenjava, što još uvijek nije u punoj mjeri ostvarena kontrola vodene granice Grčke prema Turskoj, dok se duž migrantskog puta na nacionalnim granicama podižu ograde i uvode kvote…

“Zahvaljujući samitu Balkanske rute, održanom 25. oktobra, sada imamo sistem koji omogućava ljudima da međusobno razgovaraju, da se koordiniraju, a ne da ukazuju prstom jedni na druge ili da, kao što je bio slučaj prije toga, jedni druge ignoriraju…”, saopćeno je danas u Evropskoj komisiji u komentaru večerašnjeg sureta.

Pozvani lideri “Balkanske rute” će, vjeruje se, izvijestiti domaćine o tome kako napreduje dogovorena izgradnja prihvatnih centara, dok od Brisela očekuju i konkretnu pomoć – početkom sedmice je Evropska komisija odobrila 10 miliona eura pomoći Makedoniji, a trenutno se vrši procjena potreba Srbije, nakon čeka će uslijediti i odluka o visini novčane pomoći Beogradu.