Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Britaniji nestalo 360 djece migranata

dijete izbjeglica34

Britanske vlasti nemaju nikakav trag gdje se nalazi oko 360 djece migranata, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost humanitarnih aktivista i britanskih poslanika, javlja Independent, prenosi Al Jazeera Balkans.

Aktivisti i parlamentarci su, pozivajući se na slobodu prava na informisanje, otkrili britanskom listu ovaj problem, s kojim se suočava Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Samo u posljednjih pet godina, 360 djece je nestalo i još se vode kao nestali. Od tog broja 81 dijete je nestalo prije pet godina, 77 prije četiri, a još 87 djece nestalo u prethodne tri godine.

Ta djeca su bez roditelja, ili bilo kakve pratnje pobjegla od rata i siromaštva u svojim domovinama.

Poslanici i aktivisti strahuju da su nestala djeca žrtve trgovaca ljudima, ili drugih oblika eksploatacije, kao što su seksualno zlostavljanje ili moderno ropstvo.

U proteklih pet godina, 9.287 djece je zatražilo utočište u Velikoj Britaniji sa statusom “maloljetnik bez pratnje”.

Kada u Veliku Britaniju stigne dijete bez pratnje, nadležni su obavezni da obavijeste lokalne vlasti, koje određuju ko će biti odgovoran za to dijete.

Vlasti su upozorene da socijalni radnici u Britaniji nisu u stanju da vode računa o djeci migrantima u situacijama u kojima se staratelji ne javljaju na telefon, ne dolaze na kontrolni sastanak, ili ako ne izvještavaju sami o stanju djeteta, piše Independent.

Djeca izbjeglice mogu da nestanu na mnoge načine, među kojima su kidnapovanje, bježanje zbog stresa ili traume, ozbiljnog nepovjerenja, ili straha od nadležnih.

Poslanica Laburističke partije Yvette Cooper rekla je da ovi podaci pokazuju da je “sistem iznevjerio ovu djecu”.

– Mi smo iznevjerili žrtve trgovine ljudima zatvarajući oči dok oni nestaju. Sistem, čija obaveza je da ih sačuva, ih je iznevjerio – rekla je Cooper.