Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruski zločini

U Buči pronađena masovna grobnica sa desetinama tijela, Zelenski: Ovo je genocid

buca

Nekoliko leševa je umotano u crne vreće za pokop, a snimka pokazuje da su ostali odjeveni u civilnu odjeću

U masovnoj grobnici u ukrajinskome gradu Buči, blizu Kijeva, gdje su već otkrivena trupla ubijenih civila, pronađena su tijela 57 osoba, rekao je u nedjelju šef lokalne spasilačke ekipe AFP-u.

Na snimci se vidi desetak trupala, od kojih su neka samo djelomično zakopana iza jedne crkve sjeverozapadno od ukrajinskoga glavnog grada.

Nekoliko leševa je umotano u crne vreće za pokop, a snimak pokazuje da su ostali odjeveni u civilnu odjeću, prenosi Hina.

“Ovdje, u ovoj dugačkoj grobnici pokopano je 57 ljudi”, rekao je AFP-u Serhij Kapličnij, koji je organizirao izvlačenje tijela.

Nakon što je dan ranije otkriveno mnoštvo trupala porazbacanih po cesti, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba osudio je “namjeran” čin ruskih vojnih snaga.

AFP-ov novinar je u subotu potvrdio da je vidio trupla najmanje dvadeset muškaraca u civilnoj odjeći, koja su ostavljena na jednoj ulici u Buči, mjestu koje su ove sedmice ponovno osvojile ukrajinske trupe.

Jednom od njih su bile vezane ruke, a tijela su razbacana na prostoru od nekoliko stotina metara.

Blinken: Nemoguće je da vas slike iz Buče ne pogode

Američki državni sekretar  Antony Blinken komentirao je maskr u Buči. Rekao je da su prizori tijela na ulici šokantni.

“Nemoguće je da vas ove slike ne pogode”, rekao je Blinken za CNN.

“Ovo je realnost onoga što se događa svaki dan sve dok traje brutalnost Rusije prema Ukrajini”, rekao je Blinken.

Zelenski: Rusija je u Ukrajini počinila genocid

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je počinila “genocid” u Ukrajini kako bi istrijebila “cijeli narod”, dan nakon otkrića velikog broja trupala na ulicama grada blizu Kijeva nakon povlačenja ruskih snaga.

“Da, to je genocid. Istrjebljenje cijelog naroda i ljudi, mi smo ukrajinski građani. Imamo više od sto narodnosti. Ovo je uništenje i istrjebljenje svih tih narodnosti”, rekao je u razgovoru za američku mrežu CBS.

“I to se događa u Evropi u 21. stoljeću”, izrazio je žaljenje ukrajinski predsjednik i osudio “mučenje cijelog naroda”.

Ukrajina je optužila rusku vojsku da je “svjesno počinila pokolj” u Buči, gdje su pronađena mrtva tijela nakon njezinog povlačenja, i traži istragu i procesuiranje počinitelja, na što pozivaju i nevladina udruga Human Rights Watch te zapadni dužnosnici, javljaju u nedjelju agencije.

Predsjednik Zelenski je pozvao Rusiju na “potpuno povlačenje njezinih snaga” kako bi se “barem” vratili na stanje prije 24. veljače, kada je počela ruska invazija. “To bi nam omogućilo da počnemo razgovarati o drugim pitanjima o završetku okupacije, kako ćemo živjeti nakon toga”, dodao je za CBS, vidi se iz dijelova objavljenih na Twitteru.