Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

133 osobe spašene

U bujicama u Turskoj četiri osobe poginule, 11 nestalo

turska poplave (1)

Ovo je prvi put da vidim ovakvu bujicu. Poduzet ćemo sve neophodne mjere da osiguramo da se nešto ovakvo nikada ne ponovi – kazao je Pakdemirli.

Četiri osobe su poginule u bujicama u turskoj sjevernoj crnomorskoj regiji, a još 11 je nestalo, saopćio je u nedjelju ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu.

Snimci iz sjeverne pokrajine Giresun prikazuju nabujale vode izazvane neuobičajeno obilnim kišnim padavinama, plaveći zgrade i vozila duž ceste, ostavljajući ih zatrpane blatom.

Obraćajući se novinarima u Giresunu, Soylu je izjavio da su operacije potrage i spašavanja u toku kako bi se pronašle nestale osobe. Jedan od poginulih je vojnik, kazao je.

– Do sada je 133-oje naših građana spašeno. Naša država će zacijeliti rane i stat će uz naše građane svom svojom snagom – kazao je.

Govoreći uz Soylua, ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli izjavio je da su kišne padavine u Giresunu nadmašile prosječne za mjesec august za 1,5 puta.

– Ovo je prvi put da vidim ovakvu bujicu. Poduzet ćemo sve neophodne mjere da osiguramo da se nešto ovakvo nikada ne ponovi – kazao je Pakdemirli.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je korištenje svih državnih resursa na popravci šteta, prenosi Reuters.