Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

meksiko

U bunaru pronađena četiri tijela, vjeruje se da su među njima braća nestala 27. aprila

Foto: X

Policija je u četvrtak zbog povezanosti s njihovim nestankom ispitala jednu ženu i dva muškarca

Braća iz Australije, Jake (30) i Callum Robinson (33), te Amerikanac Jack Carter Rhoad (30) nestali su u Meksiku, u saveznoj državi Baja California, a meksičke vlasti sad su javile kako su pronašle četiri tijela na tom području.

U gradu Santu Tomásu na sjeverozapadu Baje Californije pronađena su prvo tri tijela, a naknadno i još jedno, no još nisu identificirana, javio je FBI.

Vjeruje se kako su među njima i tijela braće Robinson i Cartera Rhoada, koji su nestali 27. aprila 2024. godine, a u Meksiko su došli zbog surfanja kod popularnog turističkog grada Ensenade.

Tijela se počela raspadati

Državno tužiteljstvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

“Vrlo, vrlo je velika vjerovatnost da su to oni”, rekla je glavna državna odvjetnica Baje Californije María Elena Andrade Ramírez.

“Tijela su se počela raspadati. Zato moramo napraviti genetske testove”, dodala je Andrade Ramírez, javlja BBC.

Meksička je policija u četvrtak zbog povezanosti s njihovim nestankom ispitala jednu ženu i dva muškarca. San Diego Tribune piše da ispitana žena ima 23 godine te da je policija kod nje pronašla drogu i telefon na kojemu se nalazila fotografija jednog od nestalih turista.

Ranije su pronađeni i napušteni šatori, telefon i spaljeni bijeli kamionet koji se povezuju s nestalim trojcem.

Baja California, popularna je destinacija među američkim turistima i surferima, iako je jedna od najnasilnijih meksičkih saveznih država gdje su uobičajeni nasilni ratovi između konkurentskih bandi krijumčara droge.

Braća Robinson i Carter Rhoad na društvenim su mrežama objavljivali fotografije i videe sa svog putovanja u Meksiko, a posljednja objava bila je 27. aprila, a tog dana nisu se vratili u smještaj u kojem su odsjedali.

Državno tužiteljstvo Baje Californije potvrdilo je u petak da su lokalne vlasti nakon pronalaska tri tijela pronašle i četvrto.

Tijela u bunaru

Sva četiri tijela pronađena su u bunaru pored poznatog okupljališta surfera imena La Bocana.

Meksičke su vlasti utvrdile da je četvrti pokojnik vlasnik ranča čiji je nestanak prijavljen prije dvije sedmice. On je bio vlasnik imanja na kojemu su tijela pronađena, javlja NY Post.

Inače, braća Robinson su putovala po svijetu i posjećivala lokacije zanimljive surferima. Prošle godine posjetili su i susjednu Hrvatsku – bili su na Plitvicama i Jadranu.

Meksička je policija u četvrtak zbog povezanosti s njihovim nestankom ispitala jednu ženu i dva muškarca. San Diego Tribune piše da ispitana žena ima 23 godine te da je policija kod nje pronašla drogu i telefon na kojemu se nalazila fotografija jednog od nestalih turista.