U sedam od 40 uzoraka

U Crnoj Gori potvrđeno prisustvo novog soja koronavirusa

Crna-Gora korona

Od identifikovanja ove varijante pa do 11. februara zabilježeno je približno 57 hiljada slučajeva u svijetu, dodaje se u saopštenju

Novi soj koronavirusa potvrđen je danas u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, novi soj je pronađen u sedam od 40 uzoraka poslatih u laboratoriju Charite u Berlinu. Iz Instituta za javno zdravlje je poručeno da će, u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom, predložiti strožije zdravstvene mjere.

Prisustvo “britanskog” soja koronavirusa ustanovljeno je metodom sekvenciranja virusnog genoma.

“Posredstvom dostupnih mehanizama i uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), 40 uzoraka je poslato na dalju analizu u referentnu laboratoriju Charite u Berlinu”, kaže se u saopštenju.

Iz Instituta su pojasnili da trenutno dostupni naučno utemeljeni podaci govore da britanski soj karakteriše značajno veća prenosivost, dok još uvijek ne postoji dovoljna količina relevantnih informacija o tome da li on izaziva težu kliničku sliku kod inficiranih pacijenata.

Kako su kazali, zaključno sa 11. februarom, prema navodima svjetskih medija i zvaničnih izvora vodećih javno-zdravstvenih agencija, varijanta B.1.1.7 identifikovana je u 83 države svijeta, uključujući i 31 državu Evropske unije i Evropske ekonomske zone.

“Od identifikovanja ove varijante pa do 11. februara zabilježeno je približno 57 hiljada slučajeva u svijetu”, dodaje se u saopštenju.

Iz IJZCG su kazali da se procjenjuje da će zahvaljujući povećanoj prenosivosti, kao i u nedostatku adekvatnih ekstremno strogih protivepidemijskih mjera, to postati globalno dominantna varijanta virusa u narednim sedmicama i mjesecima.

Kako su istakli, u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom u državi, a uzimajući u obzir i zvaničnu potvrdu o prisustvu britanskoj soja, Radna grupa Instituta predložiće strože zdravstvene mjere.

Iz IJZCG su apelovali na građane da se pridržavaju propisanih mjera.

“Neophodno je pravilno nositi masku, držati fizičku distancu, izbjegavati bilo kakav vid javnih okupljanja i voditi računa o higijeni ruku, jer su sve navedene mjere učinkovite i mogu nas zaštiti i od novih sojeva koronavirusa”, zaključuje se u saopštenju.