Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Crnoj Gori u 2016. godini registrovana 33 nova slučaja HIV-a

sida

U Crnoj Gori su u proteklih 11 mjeseci registrovana 33 nova slučaja infekcije HIV-om, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), navodeći da to ne znači da su se infekcije dogodile ove godine, nego da su registrovane u tom periodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Navodi se da se veći broj registrovanih u ovoj godini može objasniti povećanim testiranjem i jačanjem epidemiološkog nadzora. Prema geografskoj distribuciji, deset inficiranih registrovano je u Podgorici, po četvoro u Budvi i Kotoru, po dvoje u Herceg Novom, Beranama i Bijelom Polju i po jedno u Ulcinju, Baru, Mojkovcu, Petrovcu, Danilovgradu i Nikšiću.

Od ukupnog broja novootkrivenih, pet osoba su strani državljani – dva migranta i tri osobe na privremenom radu u Crnoj Gori. Od ukupnog broja registrovanih, tri osobe osobe su ženskog pola.

Najveći broj novootkrivenih, odnosno 29 osoba, u starosnoj su grupi od 20 do 39 godina, dok je četvero u dobi od 40 do 59 godina.

„Kod 11 osoba je način prenosa bio heteroseksualni, kod dvije osobe se ne zna način prenošenja, a kod 20 osoba identifikovan je homobiseksualni prenos“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ podsjećaju da je od početka epidemije HIV-a, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u 2015. godini procijenjeno da je oko 78 miliona osoba inficirano tom infekcijom. Oko 35 miliona osoba je umrlo od početka epidemije od posljedica bolesti izazvanih HIV/AIDS-om, a oko 36,7 miliona osoba u svijetu živi sa HIV-om.

U 2015. godini je procijenjeno da je oko 2,1 milion novoinficiranih osoba, a da je 1,1 milion osoba umrlo od bolesti izazvane HIV/AIDS-om.

Današnji dan, 1. decembar, obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv HIV/AIDS-a.