Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nejasna situacija

U Crnu Goru bit će dozvoljen ulazak državljanima 122 zemlje, ali ne i Srbije

crna gora

Iz Instituta su poručili da je njihova uloga isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju

U Crnu Goru će od ponedjeljka, 15. juna, biti dozvoljen ulazak državljanima 122 zemlje, ali ne i građanima Srbije, saopšteno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Iz Instituta navode da u Crnu Goru i dalje nije dozvoljen ulazak državljanima Srbije zbog “nejasne situacije sa epidemiološkim podacima u toj zemlji”.

Na listi zemalja kojima je dozvoljen ulazak u Crnu Goru od 1. juna, a u kojima je stopa aktivnih slučajeva kovida-19 manja od 25 na 100.000 stanovnika, su Hrvatska, Slovenija, Albanija, BiH, te Kosovo.

U saopštenju se ističe da je, prilikom ažuriranja liste, posebna pažnja bila posvećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Srbijom, imajući u vidu dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije.

“Međutim, na odluku da se Srbija još ne uvrsti na listu zemalja uticala je, prije svega, nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, te povećanje broja oboljelih posljednjih dana, a samim tim i izvjesno pogoršanje epidemiološke situacije”, navode iz Instituta.

U saopštenju se dodaje da je poseban problem predstavljao “potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta koji je imao za cilj razmjenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica, a to je bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mjera i ispunjavanje interesa obje strane”.

Iz Instituta su poručili da je njihova uloga isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju.

“Bez obzira na razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica sa Srbijom, takav potez nije moguć u ovom trenutku bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori”, ističe se u saopštenju.

Iz Instituta podsjećaju da su ove sedmice sa liste država čijim je građanima dozvoljen ulazak u Crnu Goru skinuti Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam zbog pogoršanja epidemiološke situacije u tim zemljama.

Lista ove sedmice neće biti proširena jer nije bilo država koje su u periodu od posljednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum, a ažurirana lista počinje sa primjenom u ponedjeljak u ponoć, dodaje se u saopštenju.