Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandemija

U Danskoj pooštrene mjere: Samo jedan član porodice da ide u kupovinu

danska2

Premijerka je preporučila građanima da se sastaju samo s ljudima s kojima žive, apelujući na sve da ostanu u domovima i odgode unaprijed dogovorene sastanke.

U Danskoj su dodatno pooštrena ograničenja protiv pandemije koronavirusa (COVID-19) koja su stupila na snagu prošlog mjeseca, javlja Anadolu Agency (AA).

Danska premijerka Mette Frederiksen saopćila je da je, prema novim ograničenjima, nivo rizika u toj zemlji povećan sa 4 na 5.

Prema najnovijim odlukama, na jednom mjestu se može okupljati najviše pet umjesto deset osoba, kako je važilo prethodno pravilo, a socijalna distanca, koja je iznosila jedan metar, sada je povećana na dva metra.

Premijerka je preporučila građanima da se sastaju samo s ljudima s kojima žive, apelujući na sve da ostanu u domovima i odgode unaprijed dogovorene sastanke.

Pozvala je građane da samo jedan član porodice odlazi u kupovinu umjesto da idu svi zajedno.

Cilj novih ograničenja je spriječiti širenje novog soja COVID-19 koji se brže širi, a koji je nakon u Velikoj Britaniji otkriven i u Danskoj.

Odlukom donesenom 16. decembra, sve trgovine, osim onih koje prodaju hranu i lijekove, privremeno su zatvorene do 4. januara. Državni službenici su poslani da rade iz svojih domova, a obrazovne institucije nastavu izvode na daljinu. Potom je odluka o ograničenjima 29. decembra produžena do 17. januara.

Prema podacima portala “Worldometers“, u Danskoj je od početka pandemije zabilježeno 172.779 zaraženih koronavirusom, od kojih je preminulo 1.420, a oporavilo se 142.057.