Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

španija

U domovima penzionera nađena tijela umrlih od koronavirusa

spanija

Državno tužiteljstvo je najavilo “istragu kojom će se utvrditi težina djela”

Pripadnici španske vojske pronašli su napuštene starije osobe i nekoliko tijela u domovima penzionera koje je zahvatila epidemija novog koronavirusa, rekla je u ponedjeljak španska ministrica odbrane, prenosi Hina.

“Nećemo imati razumijevanja za ovakvo postupanje s korisnicima tih domova”, rekla je Margarita Robles na televiziji Telecinco.

“Vojska je u obilasku nekih domova mogla vidjeti potpuno napuštene starce, pa i tijela u posteljama”, rekla je ne otkrivajući pojedinosti.

Državno tužiteljstvo je najavilo “istragu kojom će se utvrditi težina djela”.

Neki španski mediji pišu da u slučaju sumnje na koronavirus protokol predviđa da se tijela umrlih ne diraju do dolaska liječnika i pogrebnika. No s obzirom na velik broj umrlih, pogrebnici ponekad kasne s dolaskom.

Vojska je bila zadužena za dezinfekciju domova penzionera pošto su deseci umrlih prijavljeni u nekoliko ustanova, napose u Madridu i u autonomnoj zajednici Castilla-La Mancha, u srednjoj Španiji.

“Domovi za starije su apsolutni prioritet za vladu, strogo ćemo nadzirati te ustanove, mobilizirali smo sve kapacitete”, rekao je na tiskovnoj konferenciji ministar zdravstva Salvador Illa.

Španija je nakon Italije najteže stradala u pandemiji koronavirusa u Evropi.