rat u ukrajini

U Donbasu poginula dva Amerikanca, Zelenski poručuje: Napredujemo prema Hersonu

ukrajina rat tw

“Okupatori su tamo pokušavali uspostaviti svoje uporište, ali koliko im je to pomoglo? Ukrajinske oružane snage napreduju korak po korak prema toj oblasti”, kazao je Zelenski

Ukrajinske snage postupno napreduju prema hersonskoj oblasti koju je Rusija okupirala početkom invazije na Ukrajinu, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju u subotu.

“Okupatori su tamo pokušavali uspostaviti svoje uporište, ali koliko im je to pomoglo? Ukrajinske oružane snage napreduju korak po korak prema toj oblasti”, kazao je Zelenski, prenosi Reuters.

Ruska vojska, koja je napad započela s Krima, zauzela je hersonsku oblast početkom marta.

Delegacija američkog Kongresa sastala se sa Zelenskim

Visoka delegacija američkog Kongresa sastalo se u subotu u Kijevu sa Zelenskim i obećalo da će pokušati osigurati nastavak potpore u ratu protiv Rusije.

Delegaciju je predvodio kongresmen Adam Smith, predsjednik Odbora za vojna pitanja Zastupničkog doma.

“Sjedinjene Države, zajedno sa saveznicima i partnerima diljem svijeta, stajale su uz Ukrajinu pružajući gospodarsku, vojnu i humanitarnu pomoć”, stoji u priopćenju delegacije.

“Nastavit ćemo tražiti načine da podržimo predsjednika Zelenskog i ukrajinski narod što je učinkovitije moguće dok nastavljaju pružati hrabar otpor”, dodaje se.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u srijedu da će Washington poslati još četiri topnička raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) u Ukrajinu, što znači da će ukupno biti isporučeno 16 HIMARS-a.

Smith je također za Radio Slobodna Europa kazao da su Washington i saveznici spremni dati Ukrajini još raketnih sustava za višestruko lansiranje.

U Donbasu poginula dva Amerikanca

Dvoje američkih državljana nedavno je poginulo u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, izvijestio je u subotu CNN pozivajući se na glasnogovornika iz američkog State Departmenta.

“Glasnogovornik, neimenovan u izvješću, nije dao nikakve detalje o osobama ili okolnostima njihove smrti, ali je rekao da je američka administracija u kontaktu s obiteljima i pruža ‘svu moguću konzularnu pomoć'”, navodi CNN.

“Iz poštovanja prema obiteljima u ovom teškom trenutku, nemamo više što dodati”, rekao je glasnogovornik, a prenosi CNN.