Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U dva bombaška napada u Pakistanu poginule 133 osobe

20180713_2_31441290_35608182_Web

Najmanje 133 osobe su poginule, a preko 150 ranjeno u dva odvojena bombaška napada koja su se dogodila na predizbornim skupovima u Pakistanu, potvrdili su vojni i policijski izvori, javlja Anadolija.

Jedan napad dogodio se u gradu Dringarhu, koji se nalazi 35 kilometara južno od Quette, glavnog grada provincije Balochistana, pri čemu je bombaš samoubica ubio najmanje 60 ljudi.

Tom prilikom je povrijeđeno nekoliko desetina učesnika predizbornog mitinga političara partije koji se kandiduje za parlament.

U drugom napadu u gradu Mastung na jugozapadu zemlje, takođe blizu političkog skupa, ubijene su četiri, a povrijeđeno 30 osoba.

Lokalni mediji javljaju da se bombaš samoubica motociklom zabio u vozilo nekoliko minuta po završetku predizbornog skupa u udaljenom okrugu Bannu, koji graniči s nemirnim regionom Sjeverni Waziristan.

Riječ je o drugom napadu na kandidate MMA u Bannu u posljednje dvije sedmice. Prošle sedmice u samoubilačkom napadu tokom predizbornog mitinga u Peshawaru, glavnom gradu provincije Khyber Pakhtunkhawa, poginula je 21 osoba, među kojima je bio i kandidat MMA.

Odgovornost za taj napad preuzeo je pakistanski ogranak talibana Tehrik-e-Taliban-Pakistan.

Nacionalni izbori u Pakistanu održat će se 25. jula, a za sigurnost će biti angažovano preko 370.000 vojnika.