Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BBC

U Engleskoj pronađen novi soj koronavirusa

Spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Trencin
A healthcare worker collects a swab sample from a person at a coronavirus disease (COVID-19) testing site during nationwide testing, in Trencin, Slovakia October 31, 2020. REUTERS/Radovan Stoklasa - RC2MTJ9PEH1R

Premda se pojavila nova varijanta virusa koja se širi dijelovima Velike Britanije, moguće je da se to dogodilo potpuno slučajno – rekao je Ball

– Nemojmo histerizirati. Pojavljivanje novih varijanti nekog virusa sasvim je normalna pojava. To ne znači ni da je virus zarazniji, da se lakše širi, a ni da je opasniji. Međutim, novu varijantu koronavirusa moramo držati na oku – rekao je za BBC profesor Alan McNally sa Sveučilišta u Birminghamu nakon što je u ponedjeljak tamošnji ministar zdravstva i socijalne skrbi Matt Hancock britanske parlamentarce izvijestio da je u Engleskoj, na jugu, identificirano više od hiljadu slučaja zaraze novim sojem koronavirusa.

McNally je dodao da su laboratoriji na Otoku novu varijantu uočili tokom proteklih nekoliko sedmica.

– Ogroman se napor ulaže u kategorizaciju i razumijevanje širenja nove varijante virusa. Važno je ostati pribran i racionalan. Kako vrijeme odmiče, očekujemo da se nove varijante virusa pojavljuju, ali i da neke prethodne nestaju – zaključio je McNally.

Dr. Jeremy Farrar, direktor Wellcomea, globalne nezavisne dobrotvorne zaklade na polju zdravstva, rekao je da je nova varijanta koronavirusa potencijalno opasna.

– Nadzor i istraživanje moraju se nastaviti. Moramo povući adekvatne poteze kako bismo bili korak ispred virusa – dodao je Farrar.

Profesor molekularne virologije na Sveučilištu Nottingham Jonathan Ball rekao je za BBC da se genetske informacije u mnogim virusima mogu jako brzo mijenjati.

– Promjene virusu nekada mogu omogućiti brže širenje i suprotstavljanje vakcini, ali nekada ne moraju imati nikakav učinak. Premda se pojavila nova varijanta virusa koja se širi dijelovima Velike Britanije, moguće je da se to dogodilo potpuno slučajno – rekao je Ball te dodao:

– Važno je proučavati genetske promjene i razumjeti kako utječu na ponašanje virusa. Dok se to ne napravi, svaka tvrdnja o potencijalnom utjecaju virusa bit će preuranjena.

BBC-jev novinar zadužen za praćenje zdravstva i znanosti James Gallagher kaže da se kod pojave nove varijante virusa prvenstveno mora odgovoriti na jedno pitanje – je li se virus počeo drukčije ponašati.

– To je ključno. Virusi cijelo vrijeme mutiraju. Dosad smo dobili samo upozorenje, ali ne i odgovor na to pitanje – rekao je Gallagher i dodao:

– Ministar Matt Hancock rekao je da bi nova varijanta mogla biti povezana s rastom zaraženih na jugu Engleske. Nije rekao da nova varijanta uzrokuje rast. Hancock također nije rekao da je virus evoluirao tako da se povećala njegova zaraznost. Nove varijante mogu postati češća pojava zbog okolnosti koje nemaju veze s virusom. Jedno objašnjenje za “španjolsku” varijantu koronavirusa koja se u Britaniji pojavila tijekom ljeta bio je turizam, odnosno povratak turista iz Španije. U ovom trenutku jednostavno nemamo dovoljno podataka o tome koliko je ova nova varijanta ozbiljna.

Reuters piše da je stručnjak za hitna stanja u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) Mike Ryan u ponedjeljak rekao da je WHO svjestan nove varijante koronavirusa koja se pojavila u Velikoj Britaniji te da se proučava njena ozbiljnost. – Vidjeli smo mnogo varijanti. Ovaj se virus mijenja s vremenom i evoluira, dodao je.