Globus

čačak

U fabrici oružja “Sloboda” odjekivale eksplozije, radnici i građani evakuisani, stradala stoka

04/06/2021

Kompanija "Sloboda" Čačak saopćila je da je oko 01.20 sati došlo do požara u izdvojenom dijelu fabrike koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara

U vojnoj fabrici “Sloboda” u Čačku sinoć oko 01.30 sati došlo je do serije eksplozija. Svi radnici, kao i građani koji žive u blizini fabrike su evakusani i nema ozlijeđenih.

Kompanija “Sloboda” Čačak saopćila je da je oko 01.20 sati došlo do požara u izdvojenom dijelu fabrike koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara.

Kako su navreli, pričinjena je materijalna šteta na dijelu objekta za skladištenje i na dijelu elemenata za kompletiranje municije, a ozlijeđenih nema.

Gradonačelnik Čačka Milan Todorović izjavio je za Radioteleviziju Srbije da je oko 60 radnika radilo u trećoj smjeni i da su svi odmah evakuirani, a oko 02:30 sata evakuirana su i četiri radnika koji su se od eksplozija sklonili u podrumske prostorije.

Srbijanski mediji javljaju da se detonacije povremeno i dalje čuju, ali znatno rjeđe i manjeg intenziteta.

Gađani u blizini fabrike su evakuirani, neki su proveli noć u podrumu. Mogu se vidjeti tragovi eksplozije po automobilima, a na nekim kućama su popucala i stakla. Kako javlja RTS, mejštani iz Pridvorice su prijavili da im je stradala stoka od posljedica eksplozije.

Po riječima srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina, razmatrano je da se evakuira značajni dio Čačka, ali nije bilo potrebe. “Nakon 24 sata od posljednje detonacije, vatrogasci će moći da uđu”, izjavio je on za RTS.

Ispred fabrike su profesionalne vatrogasno spasilačke jedinice sa devet pripadnika i tri vozila, kao i vatrogasna vozila fabrike sa 10 njihovih radnika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.