Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protest u kragujevcu

U fabrici u Srbiji više od 1.500 radnika dobilo otkaze, proglašeni su viškom

BiH i Ukrajina susrele se u kvalifikacijskoj utakmici za SP
16.11.2021., Bilino Polje, Zenica, Bosna i Hercegovina - Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo, grupa D, Bosna i Hercegovina - Ukrajina. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Radnici su ogorčeni postupkom kompanije koja je pokazala da ne poštuje državu

Nekoliko stotina radnika okupilo se u četvrtak ujutro ispred ulaza Fiatove fabrike automobila u Kragujevcu, u znak protesta što je kompanija nastavila da ih poziva na izjašnjavanje o socijalnom programu, iako je nakon razgovora predstavnika zaposlenih s premijerkom Srbije Anom Brnabić najavljeno da će taj proces biti zamrznut 20 dana.

Naime, u Fiat Chrysler automobili fabrici u Kragujevcu 1.541 od 2.016 zaposlenih je proglašeno viškom i ponuđen im je odlazak u inostranstvo na dvije godine ili isplata otpremnina.

Isti uvjeti ponuđeni su i zaposlenima u fabrici Fiat Plastic gdje je 90 posto zaposlenih proglašeno viškom.

Predsjednik sindikata “Nezavisnost” u Fiatovoj fabrici Igor Anđić je novinarima rekao da su se okupili ispred ulaza jer su nezadovoljni time što je kompanija “već prvog dana prekršila dogovor da zamrzne izjašnjavanje radnika o socijalnom programu dok traju pregovori”.

Po njegovim riječima, radnici su ogorčeni postupkom kompanije koja je pokazala da ne poštuje državu, ali da se odustalo od blokade ulaza u fabriku, kako je ranije najavljeno, jer im je prenijeta poruka iz Vlade Srbije “da ne organiziraju blokade do ponedjeljka”, i da će se do tada “tražiti rješenje za ovo pitanje”, prenosi Beta.

Radnički bijes

Radnici su ‘‘zauzeli‘‘ fabričku kapiju sat vremena prije zvaničnog početka rada menadžera, šefova i supervizora, koji su, kako tvrde, u najvećem broju izuzeti iz ‘‘sramnog‘‘ socijalnog programa koji je nametnut ‘‘prostoj radnoj snazi‘‘, javlja Nova.rs.

Radnički bijes kulminirao je juče, kada su ih šefovi i supervizori, samo dan pošto su dobili garancije države da je ‘‘zamrznut‘‘ socijalni program, pozivali na pojedinačne razgovore da se izjasne za jednu od dvije opcije.

Prema riječima sindikalnih lidera, među povlaštenim radnicima je između 150 i 200 zaposlenih koji se nalaze na pozicijama menadžera, supervizora i šefova, kao i ljudi iz logistike. Od tog broja je, kako kažu, tek nekoliko njih na spisku za tehnološki višak.

Radnici su danas “skinuli uniforme” u znak protesta. Tokom prošle blokade, oni su bili u Fiatovim uniformama, ali danas to nije slučaj.