Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zločini u irpinu

U gradiću kod Kijeva nakon povlačenja ruskih agresora pronađeno 269 tijela

FQgEk86X0AYijGL

Grad u kojemu je prije rata živjelo oko 62.000 stanovnika bio je jedno od glavnih žarišta borbi s ruskom vojskom prije nego što su se povukli iz sjevernih ukrajinskih regija kako bi pojačali ofanzivu na istoku

Ukrajinski forenzički istražitelji pregledali su 269 tijela u Irpinu, koji se nalazi u blizini Kijeva, otkako je grad ponovo oslobođen od ruskih snaga krajem marta, rekli su policijski dužnosnici dok su radnici kopali svježe grobove u predgrađu, prenosi AP.

Grad u kojemu je prije rata živjelo oko 62.000 stanovnika bio je jedno od glavnih žarišta borbi s ruskom vojskom prije nego što su se povukli iz sjevernih ukrajinskih regija kako bi pojačali ofanzivu na istoku.

Na groblju u predgrađu Irpina iskopani su deseci novih grobova i prekriveni vijencima.

Praćeni pogledima nekoliko uplakanih i ožalošćenih ljudi, radnici su u ponedjeljak žurno zatrpavali zemljom jedan grob.

– Do sada smo pregledali 269 tijela – rekao je Serhij Pantelejev, prvi zamjenik načelnika glavnog policijskog odjela za istrage, na online brifingu za medije.

Rekao je da je forenzička istraga u toku kako bi se utvrdio uzrok smrti mnogih žrtava, dijeleći fotografije ugljenisanih ljudskih ostataka.

Dodao je da su pregledali sedam lokaciju u gradiću Irpinu na kojima su civili navodno strijeljani, ne iznoseći više detalja.

Rusija je negirala sve navode da je njena vojska ubijala civile i dalje odbacuje optužbe da su njene snage počinile ratne zločine u okupiranim područjima Ukrajine.