Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novih 77 slučajeva

U Hrvatskoj 790 zaraženih koronavirusom

20200330_2_41631858_53500153_Web

Istakao je da ih veseli što najveći dio građanstva poštuje propisane mjere.

U Republici Hrvatskoj evidentirano je 77 novozaraženih osoba, što je ukupno 790 bolesnika, a od koronavirusa do sada je zabilježeno šest smrtnih slučajeva, dok su se 64 osobe opravile, obavijestio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

“U proteklom periodu, tačnije od jučer od 13 sati, u Republici Hrvatskoj imamo 77 novih bolesnika s potvrđenom COVID-19 infekcijom, što je ukupan broj od 790 bolesnika. Urađeno je 6.404 testiranja, znači 504 na dnevnoj bazi. Preminulih i dalje imamo šest, na respiratoru je 27 osoba, što je jedan bolesnik više koji zahtijeva mehaničku potporu. Imamo 64 osobe koje su oporavljene, što je 12 više nego jučer“, izvijestio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Istakao je da ih veseli što najveći dio građanstva poštuje propisane mjere.

“Zbog toga je naša krivulja i dalje linearna“, ocijenio je Beroš te pozvao sve građane na daljnje pridržavanje mjera samozaštite.

Uz 803 postojeća respiratora, od kojih je 300 mobilnih, a 303 su stacionarna, Beroš je najavio sukcesivnu dostavu dodatnih 250 respiratora za Hrvatsku od strane dogovorenog naručitelja.

Ravateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je kako je za sada teško govoriti o preciznoj hrvatskoj statistici s obzirom na preko 700 oboljelih te preko 60 oporavljenih i puštenih kućama.

“Inicijalno je veći broj bolesnika bio mlađe i srednje dobi, oni su se brže oporavili, nisu svi do kraja izliječeni, ali su bili toliko dobro da su mogli biti doma, ako su imali uvjete za to“, izjavila je Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak također je ocijenio kako je epidemiološko stanje u Hrvatskoj i dalje povoljno te kako u tome ponajviše pomaže ostanak građana u domovima te održavanje socijalne distance.

Capak je komentirao svoju izjavu koju je jučer dao hrvatskim medijima te ponovio kako je njegova procjena, da će mjere za sprečavanje širenja korona virusa koje su sada na snazi u Republici Hrvatskoj potrajati do početka lipnja/juna, isključivo procjena njega osobno kao epidemiologa i nekolicine suradnika upućenih u aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji.

Istaknuo je kako je svaka brojka nezahvalna za procjenu te kako je njegova procjena osobna i kako može biti „jako pogrešna“.

Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović kazao je kako do sada MUP ukupno evidentirao 3.479 dojava o kršenju mjera samoizolacije, a kod 920 osoba je nakon policijske provjere utvrđeno kršenje ovih mjera, za što je propisana novčana kazna.

Naveo je kako je koronavirusom zaraženo šest policijskih službenika te podsjetio kako policajci spadaju među najizloženije skupine, s obzirom da imaju oko 2.000 postupanja dnevno.

Linearni brojevi su posljedica poštivanja mjera Stožera, onih koje je propisala struka, kazao je Božinović, te se zahvalio svim građanima koji ih se pridržavaju.