U Hrvatskoj nova grupa liječnika osuđena za primanje mita

liječnici-mito-hrvatska

U posljednjoj od niza nagodbi s tužiteljstvom u aferi Hypokrat na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeno je još 30-ak liječnika opće prakse i radnika tvrtke Farmal, koja je prema tvrdnjama Uskoka podmićivala liječnike kako bi pacijentima prepisivali njihove proizvode.

Većina osuđenih koji su prethodno priznali Uskokove optužbe dobila je uglavnom uvjetne kazne, no neki su kažnjeni novčano ili će umjesto zatvora raditi za opće dobro. Među osuđenima je i bivša financijska direktorica Farmala Jasna Majhen.

Prva skupina liječnika u ovom slučaju nagodila se još u travnju prošle godine, a riječ je o najmasovnijoj optužnici u povijesti hrvatskog pravosuđa s čak 365 optuženih zbog primanja i davanja mita, zloporaba položaja i ovlasti te poticanja na ta nedjela.

I tada su liječnici uz uvjetne kazne osuđeni na povrat novca koji su primili od farmaceutske tvrtke za koju se tijekom istrage otkrilo da je na mito trošila oko 14 milijuna kuna godišnje.

Iako su mediji pisali da je u koruptivni lanac bilo uključeno više od 500 liječnika u optužnici podnesenoj posljednjeg radnog dana 2013. optuženo je 335 liječnika obiteljske medicine, 29 zaposlenika Farmala i ta farmaceutska tvrtka kao pravna osoba.

Optužnicom su obuhvaćeni samo liječnici za koje tužiteljstvo sumnja da su primili novac ili bonove, dok nisu optuženi oni koji su Farmalove lijekove prepisivali zbog drugih pogodnosti poput plaćenih kongresa.

Glavni optuženik je predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi za kojega Uskok tvrdi da je s još četvero direktora te tvrtke od 2009. do 12. listopada 2012. radi što veće prodaje lijekova organizirao “povezivanje većeg broja liječnika i ljekarnika na području Hrvatske” koji su primali mito.