glasa se i u bih

U Hrvatskoj otvorena birališta za Evropski parlament

hrvatska – izbori za evropski parlament

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika za Evropski parlament birat će se i u inozemstvu, u 46 država na 119 biračkih mjesta, a preko trećine njih, odnosno 41 biračko mjesto, otvoreno je u Bosni i Hercegovini

Na treće izbore za Evropski parlament (EP) koji se danas provode za državljane Republike Hrvatske, kako u Hrvatskoj tako i u inotranstvu, pravo izlaznosti ima preko 3,8 miliona građana koji će birati 12 hrvatskih zastupnika koji će Hrvatsku predstavljati u narednom petogodišnjem mandatu EP-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Od 7 sati službeno su otvorena birališta u Republici Hrvatskoj na kojima će svi punoljetni građani s pravom hrvatskog državljanstva do 19 sati imati mogućnost birati hrvatske predstavnike za Evropski parlament (EP).

U Hrvatskoj se zastupnici za Evropski parlament biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država. Za 12 mjesta u EP-u, smještenom u Bruxellesu, natječe se 396 kandidata s 33 liste, od čega su dvije nezavisne, ostale su liste stranaka i koalicija.

Birači imaju mogućnost, osim određene liste, zaokružiti kandidata s liste kojemu daju prednost, a ti tzv. preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje 10 posto glasova koje je osvojila njegova lista.

Glasanje se odvija na više od 6.500 biračkih mjesta, od čega ih je u Hrvatskoj redovnih 6.360.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika za Evropski parlament birat će se i u inostranstvu, u 46 država na 119 biračkih mjesta, a preko trećine njih, odnosno 41 biračko mjesto, otvoreno je u Bosni i Hercegovini, gdje će hrvatski državljani moći glasati u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske smještenim u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Vitezu i Livnu.

Ukupno osam biračkih mjesta otvoreno je u Sarajevu, 15 u Mostaru, po dva u Banjoj Luci i Tuzli, četiri biračka mjesta otvorena su u Livnu i deset biračkih mjesta u Vitezu.

U Saveznoj Republici Njemačkoj otvoreno je 13 biračkih mjesta, četiri su otvorena u Srbiji, a dva u Austriji. U Sjedinjenim Američkim Državama i u Australiji otvorena su po četiri biračka mjesta, tri u Italiji, a po dva u Švicarskoj, Kanadi i Crnoj Gori.

Broj registriranih glasača u inostranstvu iznosi oko 154.000. Prema podacima Ministarstva uprave, glasača u inostranstvu koji imaju elektroničke lične karte, čime se automatski registriraju, ima ukupno 5.280, od čega ih je u susjednoj BiH registrirano 993.

Ove godine po prvi puta istovremeno će se objavljivati podatci o izlaznosti birača u Hrvatskoj i inostranstvu.

Od 12 izabranih hrvatskih zastupnika, 11 će zastupnika odmah nakon izbora u EP u Bruxelles, a jedan preostali počet će mandat nakon povlačenja Britanije iz EU-a.

Izborna kampanja za EP službeno je počela 10. aprila, a završila je 25. maja, na dan predizborne šutnje, u periodu u kojem su se biračkoj javnosti predstavile ukupno 33 liste s 396 kandidata.

Prvi izborni rezultati bit će objavljeni nakon 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji, državi članici Evropske unije čiji birači posljednji glasaju. O relevantnim rezultatima Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestit će u ponedjeljak poslijepodne na konferenciji za medije. No, DIP će tokom izbornog dana iza 20 sati na svojim službenim stranicama objavljivati koliko je biračkih mjesta obrađeno i podatke o izlaznosti.

Na izborima za EP provedenim prije pet godina, izlaznost je iznosila tek 25 posto.

Građani država članica Evropske unije izlaze na izbore od 23. do 26. maja i biraju nove zastupnike Evropskog parlamenta za sljedećih pet godina.