Globus

od ponedjeljka

U Hrvatskoj počinje masovno vakcinisanje, objavili plan kako će to izvesti

13/01/2021

Direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Prrimorsko-goranske županije Vladimir Mićović kaže da su već pripremljeni punktovi u gradu, ali i u županijskim ispostavama u Delnicama, na Cresu, Krku, Lošinju, Rabu, Opatiji i Crikvenici

U ponedjeljak u Rijeci počinje vakcinisanje protiv koronavirusa opće populacije, tačnije svih starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika koji su se odlučili na tu najučinkovitiju zaštitu, piše u srijedu Jutarnji list.

Direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Prrimorsko-goranske županije Vladimir Mićović kaže da su već pripremljeni punktovi u gradu, ali i u županijskim ispostavama u Delnicama, na Cresu, Krku, Lošinju, Rabu, Opatiji i Crikvenici.

Objašnjava da liječnici porodične medicine moraju dostaviti popise svojih pacijenata koji su se prijavili za cijepljenje kako bi se mogli unaprijed naručivati ne bi li se izbjegla gužva zbog epidemioloških mjera.

Njegova je procjena da bi se u Rijeci s takvom organizacijom moglo vakcinisati od 400 do 500 građana dnevno na svakom punktu, a moguće i više stigne li dovoljan broj doza cjepiva, prenosi Hina.

I pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč potvrdio je da će sljedeće sedmice u glavnom gradu Hrvatske također krenuti cijepljenje opće populacije jer je pri kraju cijepljenje u domovima za starije i zdravstvenih djelatnika.

Napominje da će brzina vakcinisanja ovisiti o količini cjepiva koje će dolaziti u Hrvatsku. Kaže da će u početku vakcinisanje biti organizirano u ordinacijama domova zdravlja, a stignu li najavljene količine vakcina nakon što se registrira AstraZeneca/Oxford vakcina, organizirat će se posebni punktovi kako bi se u što kraćem roku procijepilo što više građana.

Moguće je da djelimično bude problema upravo s naručivanjem jer manji dio liječnika nije bio previše sklon provesti naputak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poslan u primarnu zdravstvenu zaštitu još početkom decembra.

Naime, tražilo se od liječnika da naprave popis svojih pacijenata starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika te drugih, na kojem bi se upisali oni koji se žele vakcinisati. I dok je najveći dio liječnika to shvatio ozbiljno i dostavio tražene podatke, neki su izbjegavali tu obavezu što bi dijelom mogao biti problem.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.