Globus

Islam grčki kod zadra

U Hrvatskoj pronađena ogromna plantaža marihuane, ima je ukupno 8,8 tona!

25/08/2021

Procjenama utvrđeno je kako bi masa lišća i cvjetnih vrhova, odnosno začetka cvjetnih vrhova, iznosila preko 8.800 kilograma marihuane odnosno 8,8 tona

Zadarska policija izvijestila je o otkriću ogromne plantaže marihuane u Islamu Grčkom.

Policija je saopćila da je provela kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim hrvatskim državljaninom kojeg se sumnjiči da je tokom maja 2021. godine, na dijelu čestice zemljišta ukupne površine oko 10 hektara, katastarske općine Islam Grčki, a koju koristi njegova firma registrirana za uzgoj industrijske konoplje sa sjedištem u Zadru, zasadio preko 20.000 stabljika konoplje.

Od toga je, protivno odredbama članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, na dijelu navedenog zemljišta veličine oko 21 000 m2 zasadio preko sedam hiljada (7 728) stabljika konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi znatno premašuju količinu tetrahidrokanabiola (THC) dozvoljenu za industrijsku konoplju, a u cilju proizvodnje i daljnje prodaje marihuane koje se nalazi u na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga.

Navedene zasađene stabljike prosječne su visine oko 165 cm i trenutno su u fazi cvatnje, objavila je policija, prenosi Index.

Više od 8,8 tona marihuane

Za sada provedenim izvidima i postupanjima policijskih službenika u saradnji s nadležnim državnim odvjetništvom u Zadru, na mjestu događaja obavljen je očevid te su za vještačenje izuzete veće količine materije, navodi policija.

Temeljem naloga državnog tužiteljstva u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu provedeno je toksikološko vještačenje izuzetih materija te je utvrđeno kako je za navedene stabljike konoplje prosječna vrijednost THC-a veća od dozvoljene, a daljnjim procjenama utvrđeno je kako bi masa lišća i cvjetnih vrhova, odnosno začetka cvjetnih vrhova, iznosila preko 8.800 kilograma marihuane odnosno 8,8 tona, zaključuje se u policijskom saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.