Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Hrvatskoj se uvodi obavezni vojni rok

hrvatska vojska

Potvrdi li to ove godine Hrvatski sabor, Ministarstvo odbrane 2018. godine pokrenut će pokusni projekt ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, a 2019. obaveza služenja vojske obuhvatila bi godišnje oko 30.000 mladih u Hrvatskoj. Uglavnom mladića, jer bi budući vojni rok bio obvezan za sve muške građane RH, dok će u vojsku one djevojke koje se dobrovoljno jave.

“Veliki izgledi da struka zaključi kako je Hrvatskoj, u uvjetima novih geopolitičkih i regionalnih ugroza, zaista potrebno vratiti obavezni vojni rok”, rekao je Damir Krstičević, ministar odbrane Hrvatske.

Radi se o uvođenju tzv. ligt vojnog roka, dakle više je riječ o kratkotrajnom uvježbavanju i savladavanju osnova vojničke obuke. Taj vojni rok trebao bi trajati samo četiri sedmice.

Krstičević kaže da su računali i na potrebe studenata, pa će osnovna obuka biti organizirana u dva turnusa, od 15. jula do 15. avgusta i od 15. avgusta do 15. septembra.

Nakon što je 2008. ukinut obavezni vojni rok, a RH se usredotočila na stvaranje profesionalne vojske, izgledalo je da će 16.000 profesionalnih vojnika pod oružjem biti dovoljno za obrambene sposobnosti države.