Globus

moguće popuštanje mjera

U Hrvatskoj umrlo 39 osoba, iz Slovenije stižu jako ohrabrujuće vijesti

18/01/2021

I stanje u slovenačkim bolnicama stabilno je te više nema velikog rasta opterećenosti kapaciteta, ali je i dalje relativno visok udio preminulih među zaraženima

Novih 174 osoba zaraženih koronavirusom i 39 umrlih broji Hrvatska u zadnja 24 sata, priopćio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

U tom vremenu na covid-19 testirano je 2369 osoba.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3276, od kojih je 1742 pacijent na bolničkom liječenju te 139 na respiratoru.

U samoizolaciji su 16.687 osobe.

Od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj 25. februara do danas ukupno je zaraza koronavirusom potvrđena za 225.128 osoba, od kojih je 4655 umrlo.

Do danas je ukupno testirano 1.120.894 osoba.

Oporavilo se njih 217.197, od kojih 917 u posljednja 24 sata, prenosi Hina.

U Sloveniji se epidemija možda ipak smiruje

U Sloveniji su u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđene samo 293 nove zaraze koronavirusom, gotovo dvostruko manje nego dan ranije, što po ocjenama epidemiologa govori da se epidemija ipak smiruje, prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

S 1769 PCR i antigenskih brzih testiranja potvrđeno je 293 novih infekcija, pri čemu je udio pozitivnih nalaza kod PCR testova iznosio 19,2 posto, a kod brzih antigenskih testova 6,3 posto, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Prema podacima NIJZ-a prvi put nakon dugo vremena postotak pozitivnih testova manji je od 20 posto.

O poboljšanju epidemiološkog stanja svjedoči i činjenica da je reprodukcijski broj širenja zaraze pao ispod jedan i trenutačno je 0,95.

Smanjen je i sedmični prosjek dnevnih zaraza koji je pao za 1,4 posto u odnosu na prethodni dan te iznosi 1380.

I stanje u bolnicama stabilno je te više nema velikog rasta opterećenosti kapaciteta, ali je i dalje relativno visok udio preminulih među zaraženima.

Prema preliminarnim podacima ministarstva zdravstva, epidemija je u jednom danu odnijela još 40 života čime ukupan broj preminulih od covida-19 iznosi 3180.

Hospitalizirano je 1220 covid pacijenata, od čega ih je 191 na intenzivnim odjelima, a aktivnih slučajeva zaraze je 23.473.

To znači da je Slovenija epidemiološki vrlo blizu situacije da se prosječni broj hospitaliziranih smanji na 1200, a prosječni broj dnevnih zaraza padne na 1350, što je prema vladinom epidemiološkom “semaforu” glavni uvjet za moguće popuštanje, odnosno ukidanje nekih protuepidemijskih mjera.

Prema projekciji naučnog instituta “Jožef Štefan”, koji radi analize za vladu, za sedam dana u nekim regijama s boljom epidemiološkom slikom mogli bi se otvoriti vrtići i provoditi nastava u osnovnim školama za učenike prvih triju razreda.

Od sredine februara mogle bi se za nastavu otvoriti sve osnovne i srednje škole u državi uz uvjet da se u međuvremenu epidemiološka slika ne pogorša.

Isti Institut upozorio je da kampanja cijepljenja još ne utječe na stabiliziranje stanja jer su prvom dozom cijepljene samo 42 hiljade ljudi, a to je nešto više od dva posto stanovništva te će se utjecaj cijepljenja osjetiti tek kada broj cijepljenih prijeđe 10 posto populacije, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.