Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Hrvatskoj za 25 dana od raka umrlo čak 1.200 ljudi

ljekari operacija
Ilustracija

Prema podacima koje je objavila Hrvatska liga protiv raka, u prvih 25 dana 2017. od raka je u Hrvatskoj umrlo 1200 ljudi. Drugim riječima, svakog je dana zbog dijagnoze zloćudne bolesti život izgubilo 48 oboljelih, piše 24sata.hr.

Taj je broj šokantan i zabrinjavajuć, govori struka, a liječnici se svakodnevno pitaju zbog čega je broj oboljelih iz godine u godinu u stalnom porastu.

– Prije dva dana kao liječnica koja se bavi dijagnostikom i liječenjem raka dojke, samo u prijepodnevnim satima svog radnog vremena, dijagnosticirala sam čak šest novootkrivenih karcinoma dojke. Prosječna dob pacijentica bila je oko 40 godina – rekla je docentica dr. sc. Vesna Ramljak, ujedno predsjednica udruge Evropa Donna Hrvatska.

I sama je prije malo manje od dvije godine oboljela od raka dojke, bolesti od koje svaki dan liječi pacijentice.

– Brojke oboljelih rastu, a razlog porasta može biti i u sve boljoj dijagnostici, zbog čega se rak lakše i češće otkriva – dodala je Ramljak dodavši da uprkos dobroj dijagnostici liječenjem ni izdaleka ne možemo biti zadovoljni, a što dokazuju podaci o umrlima.

– Liječenje karcinoma trebalo bi biti individualno, jer lijek koji odgovara jednom pacijentu ne mora nužno odgovarati nekom drugom. Nažalost, mi smo još daleko od individualnog oblika liječenja i teško mi je reći da će ono u našem zdravstvu ubrzo zaživjeti – smatra docentica.

Podaci Hrvatske lige protiv raka pokazuju i kako svake godine od raka u Hrvatskoj oboli 25.000 ljudi, od čega ih 14.000 umre. Najčešće je riječ o raku pluća, dojke, debelog crijeva, rektuma, maternice, prostate i anusa.

Stope incidencije, odnosno učestalosti pojave raka, više su u muškaraca negoli u žena. Stopa smrtnosti u muškaraca je također viša. Muškarci najčešće obolijevaju od raka pluća, a žene od raka dojke.

Zašto doktori zapravo napuštaju BiH?